Hoppa till huvudinnehållet

Regionen inför förmånscyklar till medarbetarna

Publicerad:
Under hösten gör Västra Götalandsregionen det möjligt för sina medarbetare att hyra en förmånscykel.
Under hösten gör Västra Götalandsregionen det möjligt för sina medarbetare att hyra en förmånscykel. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Från och med i höst kan medarbetarna i Västra Götalandsregionen skaffa förmånscykel.

– VGR vill främja de mål vi har uppsatta, som bland annat innebär att främja ett hållbart resande. Det handlar också om att medarbetarna ska må bra, få bättre hälsa och bli mer aktiva, till exempel genom att pendla med cykel till jobbet, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen, till VGR Fokus.

Regionstyrelsen fattade beslutet om förmånscyklar redan förra året, med både klimat- och hälsoaspekter som grund, och nu väntas ett arbete med leasingkontrakt att börja, något VGR Fokus var först att rapportera om.

Medarbetarna får hyra cykeln via ett treårigt avtal och kostnaden dras från lönen via ett bruttolöneavdrag. När avtalet har löpt ut finns möjligheter att köpa loss cykeln till ett förmånligt marknadspris eller lämna tillbaka den.

Välja cykel själv

Leverantören är Ecochange och de tillhandahåller cyklar från olika märken och modeller. Från klassiska cyklar med olika antal växlar till elycklar, landsvägsracers, cityhybrider, hopfällbara cyklar, lådcyklar och cyklar anpassade utifrån olika funktionshinder.

Priset för att hyra en cykeln kommer delvis bero på vilken cykelmodells om väljs samt medarbetarens skattesats – men ungefär från en hundralapp i månaden och uppåt. Det ges även möjlighet att hyra två cyklar och låta en familjemedlem använda den ena.

Men kravet för att få teckna ett avtal måste medarbetaren vara tillsvidare anställd och inte vara långtidsfrånvarande från jobbet.

Under de kommande tre åren räknar VGR med att hyra ut omkring 10 000 cyklar, varav redan 4000 från den första omgången nu i höst.

Artikeltaggar

SkövdeVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.