Hoppa till huvudinnehållet

Chockhöjning av spårkort i vinter: ”Priset ska spegla den produkt vi har”

Publicerad:
Dagskortet för längdskidåkning på Billingen höjs med 50 procent inför vintersäsongen, från dagens 60 kronor till 90 kronor. Arkivbild.
Dagskortet för längdskidåkning på Billingen höjs med 50 procent inför vintersäsongen, från dagens 60 kronor till 90 kronor. Arkivbild. Foto: Tobias Larsson Franzén

Avgifterna för fritidsaktiviteter i Skövde höjs framöver. Dagskortet för längdskidåkning ökar med 50 procent från dagens 60 kronor till 90 kronor inför vintersäsongen.

– Priset ska spegla den produkt vi har där uppe, säger Petter Fahlström (L).

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om taxe- och avgiftshöjningar inom Fritid Skövde. Höjningarna rör både badavgifter och längdskidåkning.

– Att vi höjer taxorna nu har dels en koppling till vår ekonomiska situation i nämnden men också till de ökande kostnader vi se ser. Vi ser en kostnadsökning generellt i samhället som även slår mot oss och då måste våra taxor regleras utefter det, säger nämndordförande Petter Fahlström (L).

Från 60 till 90

Ett dagskort i längdskidspåren på Billingen kostar idag 60 kronor och höjs från 1 oktober till 90 kronor. Även säsongskortet höjs då med 200 kronor, från dagens 700 kronor till 900 kronor.

– Vi ser i den omvärldsanalys vi har gjort att vi ligger väldigt lågt med jämförbara anläggningar. Ett pris kan också spegla den kvalitén man har på anläggningen. Nu höjer vi dels för att förväntas få en ökad intäkt men också ligga bättre med våra jämförelseanläggningar. Ett genomsnittspris för ett dagskort ligger på 162 kronor och ett säsongskort ligger på 1840 kronor så där ligger vi fortsatt lågt, säger Petter Fahlström och tillägger:

– Det har skett mycket på Billingen med investeringar och då ska också taxan motsvara det vi erbjuder där uppe.

Du tror inte att en höjning från 60 kronor till 90 kronor kan få folk att sluta åka skidor?

– Nej, vi hoppas inte det utan hoppas att vår anläggning är så attraktiv att folk vill betala för att nyttja den. Nyttjar man anläggningen mycket har man möjlighet att köpa ett säsongskort som motsvarar tio dagskort.

Höjningen för upplevelsebadet blir 20 kronor under högsäsong, däremot kommer priset under lågsäsong att ligga kvar som tidigare. Arkivbild.
Höjningen för upplevelsebadet blir 20 kronor under högsäsong, däremot kommer priset under lågsäsong att ligga kvar som tidigare. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

Höjda badpriser

På Arena Skövdes upplevelsebad var förslaget att höja med 10 kronor under högsäsong. Men efter ett yrkande från S, MP och V som nämnden ställde sig bakom blir höjningen istället 20 kronor. För en vuxen landar då kostnaden på 145 kronor, ungdom 115 kronor och 95 kronor för barn.

– Vi ligger fortsatt lågt i jämförelse. Vi reglerar inte lågsäsongspriset utan det kommer att ligga oförändrat. Det finns fortfarande möjlighet att nyttja upplevelsebadet till en lägre kostnad.

Under 2023 ska en ny åkattraktion installeras på upplevelsebadet.

– Det är en investering på 20 miljoner kronor som vi hoppas ska bidra till en ökad attraktivitet för upplevelsebadet.

Andra avgifter som höjs är bland annat för babysim och minisim med 60 kronor och sommarbabysim får en höjning med 70 kronor. De tre aktiviteterna kommer att kosta 900 kronor vardera.

Även avgiften för Billingebadet höjs efter nämndens beslut med 20 kronor och landar på 60 kronor för vuxen och 40 kronor för ungdom.

De nya badavgifterna träder i kraft den 1 januari 2023.

Intäktsfinansierad nämnd

Enligt den senaste ekonomiska uppföljningen, tertialrapport 2, prognostiserar kultur- och fritidsnämnden ett underskott på sju miljoner kronor för 2022.

– Vi har ett underskott att hantera 2022 men också att vi ska ha en budget i balans 2023 och det här en del som vi behöver göra. Vi är en intäktsfinansierad nämnd i mångt och mycket och då är det taxor och avgifter som vi har att jobba med för att öka intäkterna.

Tidigare har nämnden tagit beslut om anställnings- och inköpsrestriktivitet.

Åtgärder för minska underskott: ”Vara restriktiva”

Artikeltaggar

Arena SkövdeBillingenFritid och livsstilKultur- och fritidsnämndenPetter FahlströmSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.