Hoppa till huvudinnehållet

Robot ska underlätta för patienter och personal på akuten

Publicerad:
Akuten vid Skas har fått en ny medarbetare. Arkivbild.
Akuten vid Skas har fått en ny medarbetare. Arkivbild. Foto: Carljohan Hjerpe

Akutmottagningarna vid Skaraborgs Sjukhus Skövde och Lidköping har fått en ny medarbetare. En digital mjukvarurobot ska nu arbeta på akuten för att avlasta personalen.

Det är inte bara en vinst för personalen, utan också för patienten, uppger Skas i ett pressmeddelande.

Skaraborgs sjukhus kan snart välkomna sin nya, och mycket tysta, medarbetare. Det är en digital mjukvarurobot som har tagits fram till akutmottagningarna i Skövde och Lidköping.

Istället för att sjukvårdspersonal ska kontrollera om det kommit in röntgensvar hos en patient kommer det nu att skötas av deras nya medarbetare. Tidigare sökte läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare efter röntgensvar manuellt.

Dessutom behövde de söka efter svaren flera gånger.

– Syftet med roboten är att personalen ska slippa att kontrollera systemet för att konstatera om svaret är klart eller ej. Det är en tidsödande aktivitet som engagerar flera yrkeskategorier på våra akutmottagningar, säger Anne Tarnow, verksamhetsutvecklare vid Kvalitets- och utvecklingsenheten.

En win-win

Thomas Hugosson, utvecklingsledare M2 och Per Carlström, ledningssjuksköterska M4, menar att det är en ”win-win” för alla parter.

– Det är inte bara en vinst för sjukvårdspersonalen som slipper aktivt leta efter röntgensvar, utan även för patienten som får ökad närvaro av personal samt kanske kortare tid på akuten, säger de i ett pressutskick.

Tidigare sköttes de olika mjukvarulösningarna ute på förvaltningarna. När nu arbetet samordnas regionalt hoppas VGR kunna ta del av varandras lösningar och enbart lägga till lokala justeringar.

– Det här är ett pilotprojekt för att testa arbetssättet med RPA som sådant på Skaraborgs Sjukhus. Det är spännande att tänka på vad mer digitaliseringen kan ge i framtiden, säger Johan Magnehed, systemförvaltare vid IS/IT-enheten.

Robotens funktionalitet kommer, inom en framtid, att finnas i en utökad form i vårdens system Millenium. Det ska ske per automatik. När Millenium förverkligas kommer alltså roboten att gå i pension.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.