Hoppa till huvudinnehållet

Mer pengar till vårdcentralerna när priserna går upp

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade om mer pengar till primärvården på grund av ökad inflation.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade om mer pengar till primärvården på grund av ökad inflation. Foto: Alf Ehn

Vårdcentralerna och rehabmottagningarna får extra pengar inför 2023. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade om drygt 80 miljoner kronor i extra budgettillägg.

– Nästa år blir ett tufft år, men regionen har en bra ekonomi och goda ekonomiska förutsättningar, säger Pär Lundqvist (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade under onsdagen indexuppräkna budgeterna för primärvården med tre procent för 2023. Det är en procents ökning jämfört med beslutad budget och motsvarar drygt 76 miljoner kronor extra för vårdcentralerna och 8,5 miljoner för rehabmottagningarna.

– För oss är det viktigt att värna regionens vårdcentraler och rehabenheter samt stärka invånarnas tillgänglighet till primärvården. Den nära vården i Västra Götaland behöver stärkas ekonomiskt och därför är dagens beslut så viktigt, säger Pär Lundqvist.

Det är egentligen regionfullmäktige som ska fatta beslut om det här budgettillägget med en extra procent, och det ska i så fall ske i november. Men hälso- och sjukvårdsstyrelsen valde att göra det redan i dag på grund av det akuta behov som finns inom verksamheterna på grund av kostnadsökningarna i samband med den höga inflationen.

– Hälso- och sjukvårdsstyrelsen står för risken om regionfullmäktige skulle fatta annat beslut. Så vårdcentralerna kan räkna med tre procent, förklarar Pär Lundqvist.

Ingen ny ledning än

När beslutet ska tas i november är det en ny regionledning på plats. Pär Lundqvist säger att de fortfarande finns med i samtalen om en ny ledning, men vill inte säga något om vad som sägs där eller hur samtalen går.

– Men oavsett vilken ledning det blir så tror jag man måste skapa en enighet med oppositionen för att skapa stabilitet. Det kommer att krävas en ansvarsfull opposition.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.