Hoppa till huvudinnehållet

Nya beskedet: Barn behöver inte längre vaccineras mot covid-19

Publicerad:
Folkhälsomyndigheten slopar tidigare rekommendationer.
Folkhälsomyndigheten slopar tidigare rekommendationer. Foto: Adam Ihse / TT

Friska barn och ungdomar mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccineras mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten väljer att slopa den tidigare rekommendationen.

Den allmänna rekommendationen till grundfriska barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 upphör gälla efter den 31 oktober.

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig, fortsätter han.

Gäller fortfarande särskilda grupper

Från och med den 1 november 2022 är det endast barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19 som rekommenderas – och därmed erbjuds vaccination – mot viruset.

Det handlar om barn som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar.

Vid en eventuellt förändrad situation för barn och unga i Sverige kan rekommendationerna komma att ändras.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.