Hoppa till huvudinnehållet

Efter våldtäkterna på ungdomsboendet – fallet lex Sarah-anmäls

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Vårdföretaget gör nu en lex Sarah-anmälan till Ivo gällande fallet på ett boende i Skövde där en anställd utsatte en flicka för grova sexuella övergrepp.
Vårdföretaget gör nu en lex Sarah-anmälan till Ivo gällande fallet på ett boende i Skövde där en anställd utsatte en flicka för grova sexuella övergrepp. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En flicka utsattes för upprepade våldtäkter av en anställd på ett ungdomsboende i Skövde och mannen dömdes till fem års fängelse. Nu anmäls händelsen enligt lex Sarah till Ivo.

I våras var det en av intagen på ungdomsboendet i Skövde som slog larm om att en av de anställda, en man i 55-årsåldern, hade en relation med en 15-årig flicka på boendet. En polisanmälan gjordes.

Dömdes för grova sexövergrepp på ungdomsboende – vill frikännas

Fem års fängelse

I somras åtalades mannen för ett stort antal fall av våldtäkt mot barn. Trots att flickan när brotten begicks var 15 år fyllda användes den rubriceringen eftersom mannen i egenskap av personal hade tillsyn över henne enligt lagen om vård av unga.

De misstänkta brotten hade pågått under cirka ett halvår, på boendet men även vid bilresor utanför kommunen.

Mannen dömdes av Skaraborgs tingsrätt till fem års fängelse bland annat för våldtäkt mot barn vid ett okänt antal tillfällen. Mannen, som hela tiden nekat till brott, har överklagat domen till hovrätten. Rättegång hålls i Göta hovrätt under två dagar i oktober.

Har skadat flickan

Nu gör även bolaget som driver boendet en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan är rubricerad som ett ”allvarligt missförhållande”.

Anställd på ungdomsboende åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn

I anmälan uppger föreståndaren att det som hänt skadat den utsatta flickan - hon har utsatts för brott, den efterföljande rättsprocessen har varit påfrestande och behandlingsprocessen har påverkats negativt. Det som hänt har också påverkat övriga ungdomar på boendet.

Mannen avskedades

I lex Sarah-anmälan framgår också att mannen togs ur tjänst under en utredning som gjordes på boendet.

Skövdebo misstänks för våldtäkt mot barn – har häktats

Efter att ansvariga konfronterat honom med inkomna uppgifter från utredningen och efter att ha bedömt hans bemötande av dem, togs beslut om avsked med omedelbar verkan.

Artikeltaggar

Göta hovrättInspektionen för vård och omsorgVåldtäktVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.