Hoppa till huvudinnehållet

Jonna och Johanna studerade i USA – det här gör de nu

Publicerad:
Reporter Clara Fors Wisbyse
Clara Fors Wisbyse
clara.forswisbyse@sla.se
Johanna Granlund och Jonna Berghäll åkte till San Francisco för att studera.
Johanna Granlund och Jonna Berghäll åkte till San Francisco för att studera.

Drömmen för Johanna Granlund var att bli art director och Jonna Berghäll ville bli copywriter. År 2016 åkte de till USA för att studera på Academy of Art University i San Francisco. Knappt sex år har gått sedan tjejerna lämnade Sverige och nu berättar de vad som hände sedan.

En termin på Berghs School of Communication i Stockholm och sedan resten av studierna utomlands i USA. Det var planen för Jonna och Johanna. Båda ville till San Francisco efter att ha sneglat på USA sedan barnsben, men efter det tog äventyret lite olika vägar för de båda tjejerna.

– Om inte jag hade gått de här grundläggande kurserna så hade jag nog inte kommit dit jag är idag, säger Johanna Granlund.

Johanna blev kvar i San Francisco hela studieperioden medan Jonna valde att resa hem efter en termin.

Johanna Granlund är i för tillfället hemma i Sverige där hon arbetar som frilansare.
Johanna Granlund är i för tillfället hemma i Sverige där hon arbetar som frilansare. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Jag läste ett år totalt, men bara en termin i San Francisco, säger hon.

Utbildningen i USA visade sig inte riktigt vara det som hon sökte.

– Det blev en sådan kontrast när man kom till USA upplevde jag. Skillnaden var att man fick vara mycket mer kreativ i Stockholm. I USA så var det mer att sitta i skolbänken och göra likadant som läraren, säger Jonna om utbildningen till copywriter.

Andra planer

Hon hamnade i ett vägskäl där hon bestämde sig för att åka tillbaka till Sverige och söka en ny utbildning istället.

– Jag längtade hem lite också. Då kände jag att nu sticker jag, förklarar Jonna.

Jonna Berghäll framför den kända Golden Gate bron tillsammans med en kompis. Foto: privat
Jonna Berghäll framför den kända Golden Gate bron tillsammans med en kompis. Foto: privat

Namn: Jonna Berghäll

Ålder: 29 år

Bor: Göteborg

Intressen: Middagar med vänner

Tittar helst på: TikTok

Yrke: Copywriter på ICA Reklam

Favoritmat: Farmors köttbullar

Motto: ”Imorgon är en annan dag”

Drömmer om: En havsnära stuga där man kan ha en hängmatta

Det var sommaren 2016 och Johanna som däremot trivdes bra med sina studier till art director, valde att stanna kvar. Under tiden på skolan arbetade hon på loven istället för att åka tillbaka till Sverige och hon har under åren anammat den amerikanska kulturen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle trivas så bra i landet och lära mig så mycket av den erfarenheten som jag gjorde, säger hon.

Vann pris

I slutet av tiden på utbildningen ingick det också att delta i internationella tävlingar. Där ska man lösa ett problem med en kreativ lösning, designa en kampanj och presentera den för en jury.

Jonna hoppas på att någon gång kunna besöka San Francisco på nytt. Foto: privat
Jonna hoppas på att någon gång kunna besöka San Francisco på nytt. Foto: privat
San Franciscos gator har Johanna nu bytt mot New Yorks. Bilden är dock tagen i San Francisco. Foto: privat
San Franciscos gator har Johanna nu bytt mot New Yorks. Bilden är dock tagen i San Francisco. Foto: privat

Johanna berättar att hon blev en av de som vann flest priser i sin klass och när hon sedan fick en praktikplats på den nystartade strömningstjänsten Tubi, så blev hon kvar i landet.

– Det är en specifik kultur. Man hade kanske inte jättemycket fritid och jobbade hela tiden, men det som är så fint med en start-up är att alla är med och arbetar mot samma mål, säger hon.

Företaget växte snabbt och idag har de närmare 400 anställda och är uppköpta av Fox Entertainment.

När tidningen träffar Johanna har hon varit tillbaka en tid i Sverige. Hon tiden mellan Stockholm och Skövde och frilansar som designer mot amerikanska företag, men hon berättar att hon gärna vill tillbaka.

En av de priser som Jonna vunnit under utbildningstiden har formen av en penna.
En av de priser som Jonna vunnit under utbildningstiden har formen av en penna. Foto: Clara Fors Wisbyse

Namn: Johanna Granlund

Ålder: 26 år

Bor: Skövde och Stockholm

Intressen: Fota, lära sig nya saker, träna och cykla

Tittar helst på: Serier såsom, La casa de papel, på konkurrenten Netflix

Yrke: Designer

Favoritmat: En riktigt bra vegansk smoothie

Motto: ”Jobba riktigt hårt för att bli bra på något som du bryr dig mycket om och som tillåter dig att hjälpa inte bara dig själv utan också andra”

Drömmer om: Att rädda världen på något sätt genom design

– Jag har tänkt mycket på vad det är jag vill i livet och hur jag vill att min karriär ska utformas. Det har verkligen blivit mycket reflektion nu det senaste, säger hon.

Knappt en vecka innan publicering av den här artikeln så får vi ett mejl från Johanna där hon berättar att hon ska flytta tillbaka till USA. I början av oktober går flyttlasset till New York där hon bodde den sista tiden innan hon återvände till Sverige. Väl där fortsätter hon sin tjänst på Tubi.

Trivs vid kusten

I en av Sveriges största städer, Göteborg, har Jonna istället bosatt sig. Det var där hon fortsatte sin utbildning till copywriter efter äventyret i USA och idag jobbar hon med just det på ICA-reklam.

Jonna, till vänster, och Johanna var glada när de blev intervjuade av tidningen inför resan. Bilden är tagen i januari 2016 strax innan det bar av till San Francisco.
Jonna, till vänster, och Johanna var glada när de blev intervjuade av tidningen inför resan. Bilden är tagen i januari 2016 strax innan det bar av till San Francisco. Foto: Petra Lundgren

– Jag har snart jobbat i ett år och trivs jättebra. Jag älskar mat och sådär också så det är väldigt roligt att få jobba och skriva om mat, säger hon.

Hon berättar att hon gärna vill resa tillbaka till San Francisco så fort tillfälle ges, men att det är på den svenska västkusten som hon ser sin framtid.

– Göteborg är alldeles lagom för mig. Tillräckligt stort, nära hem och jag har jättemånga vänner som bor här. Jag har byggt upp mitt liv och det känns som att man ändå har landat i att vara här så det känns väldigt skönt, säger hon.

Till USA och äventyret
Johanna Granlund gick alla tre år på utbildningen som avslutades i San Francisco där hon tog examen.
Johanna Granlund gick alla tre år på utbildningen som avslutades i San Francisco där hon tog examen. Foto: PONTUS WELLGRAF

Artikeltaggar

ResorSkola och utbildningSkövdeUniversitet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.