Hoppa till huvudinnehållet

Distansstudier på ett program – dömd mördares närvaro oroar studenter

Publicerad:
Enligt uppgifter till SLA har studenter vid ett program vid Högskolan i Skövde känt oro och obehag då en student är dömd för mord. Nu ska distansstudier har införts.
Enligt uppgifter till SLA har studenter vid ett program vid Högskolan i Skövde känt oro och obehag då en student är dömd för mord. Nu ska distansstudier har införts. Foto: Roland Svensson

Studenter vid Högskolan i Skövde ska ha känt sig otrygga på grund av att det på samma program går en man som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett uppmärksammat mord. Enligt uppgifter till SLA har högskolan vidtagit åtgärder, bland annat sker nu undervisningen på distans.

SLA har från flera håll nåtts av uppgifter om att det på ett av programmen vid Högskolan i Skövde går en man som har dömts för ett uppmärksammat mord och han har också har avtjänat ett långt fängelsestraff för detta.

Oro och otrygghet

Hans bakgrund är känd hos många av studenterna och detta har skapat oro och otrygghet, vilket bland annat ska ha lett till att studenter har velat hoppa av utbildningen.

Om så har skett är oklart. Men däremot ska skolledningen har uppmärksammats på att en del studenter har känt sig otrygga i mannens närvaro och skolan har vidtagit åtgärder för att säkra arbetsmiljön.

Enligt uppgifter till tidningen har det införts distansstudier för att studenter ska slippa kontakt med personen. Däremot finns inga uppgifter om att han ska ha uppfört sig på ett sätt som gjort att högskolan ska ha behövt agera med någon form av disciplinåtgärd.

Bekräftar inte

Ingen av personerna som har hört av sig till SLA vill framträda med namn men uppgifterna är samstämmiga och trovärdiga.

Högskolan bekräftar inte uppgifterna, varken om mannen studerar på högskolan eller om man agerat på grund av andra studenters oro och rädsla.

SLA sökte högskolans rektor Lars Niklasson och prefekten vid den institution den handlar om, men båda hänvisar alla frågor till ledningskommunikatören Ulf Nylén.

Trygg arbetsmiljö

Han inleder med att säga att högskolan aldrig kommenterar enskilda studenters bakgrund.

– Det har vi ingen rätt att göra. Men vi kan konstatera att lärosäten speglar en bild av samhället i stort, här finns därmed människor med varierad bakgrund.

Ulf Nylén säger att lärosätet ansvarar för att skapa en trygg arbetsmiljö och beskriver i generella ordalag att högskolan har möjlighet att agera om studenter upplever att arbetsmiljön är problematisk eller otrygg.

– Under de år som jag har varit verksam här har vid gjort det vid några tillfällen. De åtgärder vi kan ta till om det bedöms nödvändigt för att skapa en trygg arbetsmiljö är att förstärka personalnärvaron, ge stöd från studenthälsan eller bedriva distansstudier.

”Helhetsbedömning”

När högskolan beslutar om distansstudier, hur resonerar ni då kring säkerhet och trygghet för personal och studenter, risk för försämrade studieresultat och kanske till och med svårigheter att klara av studierna för vissa?

– Om man fattar ett beslut att ställa om studier av arbetsmiljöskäl så bygger det på en helhetsbedömningen av situationen. De olika aspekter du nämner är några av de saker man tar upp och diskuterar innan beslutet fattas. Beslutet gäller för den närmast kommande kursen eller de närmast kommande kurserna. Det är alltså inte permanent utan måste omprövas hela tiden beroende på hur arbetsmiljön utvecklas och vad de kommande kurserna kräver. Det är alltid ett svårt beslut att fatta där man försöker göra det bästa för arbetsmiljön och samtidigt se till att studenterna får den utbildning de har rätt till.

Får besluta

Har man som student rätt att överklaga ett beslut om distansstudier om man exempelvis anser att det äventyrar utbildningen?

– Högskolan har rätt att vidta olika åtgärder för att säkra en god arbetsmiljö för både studenter och medarbetare. Så länge vi gör en åtgärd av arbetsmiljöskäl, och så länge åtgärden omfattar hela den studentgrupp där de upplevda arbetsmiljöproblemen finns, är beslutet inte överklagningsbart till en domstol. Men – och det här är viktigt – en student kan vända sig till Universitetskanslersämbetet och göra en anmälan mot Högskolan och på det sättet få en form av överprövning till stånd.

Kan stängas av

Ulf Nylén har förståelse för att studenter, precis som andra, kan känna obehag och oro om man möter eller befinner sig nära personer som begått grova våldsbrott.

– Självklart, men det ger inte oss rätt att agera, det kan vi enbart göra om personer inte har följt de regler som gäller på skolan. Om studenter bryter mot våra regler kan de tillfälligt stängas av. Om det däremot finns misstanke om brottslighet ska det givetvis polisanmälas.

I situationer där det bedöms som nödvändigt har högskolan en dialog med polisen.

Artikeltaggar

Högskolan i SkövdeMordSamhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.