Hoppa till huvudinnehållet

Exportera el till ruinens brant

Publicerad:
Göran Johansson skriver om energi och elmarknaden.
Göran Johansson skriver om energi och elmarknaden. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att slå samman en så differentierad marknad som energimarknaden under ett paraply är galenskap av europeisk kaliber. Om vi skulle kalla alla transportsätt, exempelvis flyg, tåg, bil ,buss och båt, och ta samma taxa för de de olika transportsätten skulle detta anses som märkligt.

Ett fraktfartyg flyttar 75 kilo runt halva jorden för några hundralappar, men ett flygplan skjutsar en passagerare för tiotusentals kronor samma sträcka. Om då ett fraktsätt drabbas av en extrem kostnadsökning tar man ett annat tills problemet är löst. Varje fraktslag är alltså en marknad med sina egna förutsättningar.

Att då, som nu är fallet, alla energislagen läggs i samma korg betyder att alla betalar "flygplanspriser" för att marknaden satts ur spel, och inga val kan göras. Marknadsaktörer jämför alltid sina priser med det dyraste säljbara alternativet på den marknaden, enligt regeln om tillgång och efterfrågan, och höjer sina priser till den nivån, vilket exempelvis är oljekraften på vintern. Den startas ju bara kalla perioder.

Fossilgas är ju nu en bristvara året om, och beroende på att det är samma marknad, och inte går att välja bort så sätts priset efter den. Sverige har satsat stora resurser på elkraft i form av mark och skattepengar. Vi får nu ingen utdelning på på dessa investeringar bara för att EU satsade på lättillgänglig gas. Om det exempelvis var mat som var bristvara skulle vi aldrig exportera innan vi själva var mätta.

Man kan då undra varför de andra energislagen fjärrvärme, el och olja ska inordnas i samma system när vi inte ens använder fossilgas. Det skapar ju bara övervinster och inflation när priserna inte motsvarar kostnaderna och konsumenterna inte får del av övervinsterna.

EU är en jäkla skit, nu har de baxat oss ända hit.

Göran Johansson

Artikeltaggar

Insändare