Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnorna i Iran står upp för sin rätt till frihet

Publicerad:
S-kvinnor ställer sig bakom iranska kvinnors kamp för sin rätt till frihet och mänskliga rättigheter. Bilden är från en demonstration i Oslo där man markerar mot den iranska regimen och visar sitt stöd för kvinnorna i Iran.
S-kvinnor ställer sig bakom iranska kvinnors kamp för sin rätt till frihet och mänskliga rättigheter. Bilden är från en demonstration i Oslo där man markerar mot den iranska regimen och visar sitt stöd för kvinnorna i Iran. Foto: Javad Parsa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I över 40 år har Irans kvinnor levt under förtryck. Maktfullkomliga män styr kvinnornas liv med inskränkande lagar och regler. Slöjtvånget kränker kvinnors rättigheter varje dag. De förnekas den grundläggande rättigheten att själv välja hur de vill klä sig, hur de vill leva.

Men utsattheten för kvinnorna stannar inte vid detta. I Iran har gifta kvinnor inte juridisk rätt att neka sin man sexuellt umgänge, våldtäkt inom äktenskapet erkänns inte. Det finns inget förbud mot våld mot kvinnor i hemmet. Mammor förlorar normalt vårdnaden över sina barn när barnen nått en viss ålder. För skilsmässa krävs vanligtvis mannens samtycke, och kvinnors vittnesmål är endast värt hälften av en mans i domstol.

Det vi nu ser av folkliga upplopp i Iran är efterlängtade och välkomna protester som S-kvinnor helhjärtat står bakom. Med livet som insats bränner kvinnor sina slöjor och klipper sitt hår. Trots säkerhetsstyrkornas hårda svar står de upp för sin rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Att se Irans kvinnor gå i täten för detta är överväldigande. Deras mod och målmedvetenhet väcker beundran och handlingskraft som ger eko världen över. Det här är inte den första revolutionen – men förhoppningsvis den sista. Irans kvinnor har fått nog, och omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta deras kamp.

Annika Strandhäll

Ordförande S-kvinnor

Ida Ekeroth Clausson

Ordförande S-kvinnor Skaraborg

Artikeltaggar

Insändare