Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt kritik efter tbc-utbrottet – kommunen: ”Försökte nå alla”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Skövde kommuns förklaring att de försökt att nå alla som arbetat eller vistats på boendet där tbc-utbrottet var väcker många reaktioner, fram för allt på sociala medier.
Skövde kommuns förklaring att de försökt att nå alla som arbetat eller vistats på boendet där tbc-utbrottet var väcker många reaktioner, fram för allt på sociala medier. Foto: Annika Byrde

Reaktionerna efter tbc-utbrottet fortsätter och kritik riktas mot kommunens brist på information, inte minst på sociala medier. ”Vi hade ingen skyldighet att ringa och informera men ville göra det. Det var många att kontakta och det skedde under tidspress - vi försökte verkligen att nå alla” säger Marie Hammarstedt, Skövde kommun.

Det var i somras som uppgifterna om tbc-utbrott på ett kommunalt boende nådde SLA. Ett tiotal personer, både brukare och personal, hade smittats av den i Sverige ovanliga sjukdomen tuberkulos.

Tbc omfattas av smittskyddslagen och ansvaret för smittspårning, som inleddes direkt, har smittskyddet i Västra Götalandsregionen.

”Ingen skyldighet”

Men kommunen som arbetsgivare ville också ta sitt ansvar. Och nyligen sade avdelningschefen Marie Hammarstedt, sektor socialtjänst, i SLA att man försökt nå alla som arbetat eller vistats på boendet för att informera om tbc-utbrottet, sammanlagt ett hundratal personer.

– Vi hade ingen skyldighet att göra det, egentligen kunde vi ha lämnat över listor med namn till smittskydd. Men vi ville ändå informera alla.

Efter tbc-utbrottet: ”Ringde alla – tog ansvar som arbetsgivare”

Arbetet att ringa lades på enhetscheferna och efteråt fick Hammarstedt information att det hade gått bra.

– Men vi arbetade under tidspress, vi ville ju hinna ringa innan smittskydd tog kontakt. Några fick vi inte tag på och i andra fall hade smittskydd hunnit före.

Men trots förklaringarna fortsätter kritiken mot kommunens agerande. Flera tidigare anställda som hört av sig till SLA känner sig bortglömda då de inte fått något samtal från kommunen - vissa har heller kontaktats av smittskydd. De känner oro, besvikelse och ilska och flera av dem känner att kommunen försöker ”mörka”.

Fler kan ha smittats – utökad smittspårning efter tbc-utbrott

”Deras upplevelser”

Även på sociala medier pågår en het diskussion där missnöjet mot kommunen är stort.

– De som vill kritisera får göra det, det handlar ju om deras upplevelser. Jag beklagar om man upplever att man varken har blivit kontaktad av oss eller av smittskydd, men vi gjorde verkligen vad vi kunde och försökte nå alla även om det inte var vår skyldighet.

– Och jag uppmanar dem som inte blivit kallade till smittspårning att ta kontakt med smittskyddet. Vi skickade våra listor dit, men jag kan inte till hundra procent garantera att alla fanns med.

”Jag beklagar om man upplever att man varken har blivit kontaktad av oss eller av smittskydd men vi gjorde verkligen vad vi kunde och försökte nå alla även om det inte var vår skyldighet” säger avdelningschefen Marie Hammarstrandh.
”Jag beklagar om man upplever att man varken har blivit kontaktad av oss eller av smittskydd men vi gjorde verkligen vad vi kunde och försökte nå alla även om det inte var vår skyldighet” säger avdelningschefen Marie Hammarstrandh. Foto: Roland Svensson/Arkiv

Antal smittade?

Smittspårningen pågår och omfattar personer som varit på boendet det senaste året. Men hur många som hittills testats positiva för tbc är oklart.

Utbrott av tuberkulos på boende i kommunen – personal och boende drabbade

– Men det är viktigt för oss att veta hur många som smittas för att vi ska kunna rapportera till Arbetsmiljöverket. Vi ska därför skicka ut brev till alla där vi ber dem som smittats att höra av sig till oss.

Kommunens utredning kring tbc-utbrottet ska vara hos Arbetsmiljöverket senast den 14 oktober.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketKritikSkövde kommunSmittorSocialtjänstSverigeUtredningarVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.