Hoppa till huvudinnehållet

Stigande priser drabbar ridsporten – medlemmar slutar

Publicerad:
Skövde ryttarförenings ordförande Sofia Lestander Melin är bekymrad över medlemsläget.
Skövde ryttarförenings ordförande Sofia Lestander Melin är bekymrad över medlemsläget. Foto: Roland Svensson

Skövde Ryttarförening är en verksamhet som känner av det ökade prisläget i samhället, kostnaden för bland annat strö och foder har gått upp kraftigt. Och i takt med att hushållens ekonomi går mot tuffare tider befarar klubben att man tappar medlemmar. ”Vi ser tyvärr en negativ trend nu”, säger föreningens ordförande Sofia Lestander Melin.

Det är höstrusk och regn i luften vid stallbacken på Kultomten där Skövde Ryttarförening har sina stall och ridanläggning. Men det finns även andra orosmoln som hopar sig runt föreningen.

Höjda priser på det mesta som rör verksamheten kan göra att fler medlemmar väljer att hoppa av den ideella föreningen när den egna plånboken drabbas av höga elpriser, inflation och höjda räntor.

Höga priser ger höjda avgifter

– Det kommer krävas en prisjustering, vi räknar på en höjning men vi vill absolut inte höja våra avgifter mer än nödvändigt. Om din privatekonomi blir ansträngd kanske ridlektioner blir lite av en lyxkonsumtion som man väljer avstå ifrån, konstaterar föreningens ordförande Sofia Lestander Melin.

Höga elpriser är dock inte något som föreningen behöver brottas med - som därmed skulle ge direkt inverkan på verksamhetens ekonomi. Sedan många år tillbaka har föreningen ett flerårigt hyresavtal med Skövde kommun, som tecknades om 2018, och där ingår elen i hyresavgiften för anläggningen på Kultomten.

– Men alla andra priser går upp. Ströpellets som vi lägger ut i stallen har på ett år gått från 2 700 kronor för en pall, till mer än dubbla priset. Och för ensilage i rundbal har priserna gått upp med cirka 15 procent, det går åt tio balar i veckan så det är stora kostnadsökningar, säger Sofia Lestander Melin.

Prisbilden för att köpa in hästar till ridskolans verksamhet har också sprungit iväg. En effekt som hänger kvar efter corona pandemin, menar Sofia.

– Tidigare kanske en ny häst kostade runt 50 000 kronor, nu kan föreningen få betala dubbelt så mycket och det påverkar ekonomin.

Det mesta runt ryttarföreningens verksamhet har blivit dyrare menar Sofia Lestander Melin, här med med hästen Astensa Z
Det mesta runt ryttarföreningens verksamhet har blivit dyrare menar Sofia Lestander Melin, här med med hästen Astensa Z Foto: Roland Svensson

Kan ta in fler hästar

Nu finns planer på att ta in fler hästar till verksamheten och ett alternativ till detta är att ingå fodervärdsavtal med privatpersoner. Villkoret är dock att hästen kan användas i föreningens verksamhet.

– Man kanske känner att det blir för dyrt att hålla hästen själv, att det blir lite lyxigt när alla priser går upp och som drabbar privatekonomin. Tar vi emot hästen kan man ändå ha den kvar fast den står i föreningens stall. Har man en trygg häst och har behov så är det bara att höra av sig, säger Sofia.

Ryttarföreningen har cirka 370 medlemmar där cirka 60 procent av medlemmarna är barn och ungdomar. I dagsläget har man 26 hästar i ridskolestallet, samt 15 hästar som ägs av privatpersoner. Föreningen har totalt sju anställda, varav en är heltidsanställd som ridskolechef.

Hållbarhetsfrågor är generellt en viktig del av verksamheten, menar Sofia. Bättre stallplatser och solpaneler står på föreningens önskelista när man planerar för fler ridskoleelever.

– Vi vill bygga om och modernisera hela stallet, nu står flera hästar bundna i spiltor och det vill vi komma bort ifrån. Ur hållbarhetsperspektiv kan man även sätta upp solpaneler på våra stora tak med solläge hela dagen, men det är ju upp till kommunen att besluta om.

Stallvärden Moa ryktar en av förenings hästar i stallet.
Stallvärden Moa ryktar en av förenings hästar i stallet. Foto: Roland Svensson
Skövde ryttarförening vill ta in fler elever menar Sofia Lestander Melin.
Skövde ryttarförening vill ta in fler elever menar Sofia Lestander Melin. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHästsportSkövde ryttarförening

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.