Hoppa till huvudinnehållet

Bergfeldt tillbaka i rutan: ”Gästen var ett scoop men det var inte värt det”

Publicerad:
Carina Bergfeldt är tillbaka i rutan med sin självbetitlade talkshow. Foto: Kajsa Göransson/SVT

Carina Bergfeldt är tillbaka med besked. Hon är aktuell med sin självbetitlade talkshow och en tv-serie om USA. Hon har skrivit flera böcker, bland annat en deckare i pratshow-miljö, som nu ska filmas.

– Att ha eld i baken är en bra drivkraft, säger hon.

En av gästerna i säsongspremiären av pratshowen Carina Bergfeldt är den före detta skridskohjälten Nils van der Poel, som ska avslöja vad han ska göra nu när han har pensionerat sig, 26 år gammal. En annan gäst är Anja Ringgren Lovén som har vigt de senaste tio åren av sitt liv åt att rädda utstötta så kallade "häxbarn" i Nigeria. Att blanda det tunga och med det lätta och ljusa har blivit lite av Carina Bergfeldts signum.

– Jag är verkligen jätteglad för gästerna i årets säsong. Mixen mellan tunga ämnen och ljus i mörkret är viktig, säger hon.

Har veto

Vem som får vara gäst i programmet avgörs av redaktionen och Carina Bergfeldt gemensamt.

– Men jag har veto och kan säga nej till en gäst. Hittills har jag bara använt mitt veto en gång. Med två säsonger i ryggen vet min redaktion vilka gäster jag inte klickar med.

Den gången handlade det om en kontroversiell person som helt enkelt inte förtjänade någon tv-tid, enligt Carina Bergfeldt.

– Gästen var visserligen ett scoop men det var ändå inte värt det, konstaterar hon utan att avslöja vem det var.

På frågan om drömgäst svarar hon snabbt:

– Vem som helst utom en vit, heterosexuell medieman, haha. Skämt åsido: Kungahuset har en stående inbjudan.

Hon berättar att det ibland uppstår oväntade vänskaper när gäster och ämnen mixas på rätt sätt.

– Som sportkommentatorn Lasse Granqvist och rapparen Jireel. De fann varann i soffan och drog i väg tillsammans i Jireels Porsche efter programmet. När gästerna vill efterfesta ihop har man lyckats, konstaterar Carina Bergfeldt.

Drack cocktail hos Bianca

Carina Bergfeldt produceras av Fredrik Skavlans bolag Monkberry. Det gör även Bianca Ingrossos nya pratshow Bianca. Kanske är det inte någon slump att Carina och Bianca har setts som konkurrenter om tittarna. Både showerna var ursprungligen planerade att gå samma dag och tid, men i olika kanaler.

– Nu har Bianca flyttats fram en timme så det är inte omöjligt att hon dyker upp som gäst hos mig. Jag var ju med i hennes pilotprogram och drack cocktail. Det var jätteroligt, säger Carina Bergfeldt.

Erfarenheterna från tv har Carina Bergfeldt dragit nytta av även i sitt skrivande. Hon har precis skrivit en deckare tillsammans med författaren Sofie Sarenbrandt. Boken, Födelsedagsfesten, utspelar sig i pratshow-miljö och skrevs i raketfart. Den ska även filmas.

– Förlaget älskade idén med att få följa med bakom kulisserna på en pratshow. Boken bygger på "true events" (verkliga händelser) men kändisarna behöver inte oroa sig. Vi har maskerat dem noga, säger hon med ett skratt.

Program om aborträtt

Betydligt allvarligare är hennes bok om fängelseprästen Jim, som är döende i cancer. Han har stöttat 155 dödsdömda fångar och hört deras sista ord. Boken kommer i april nästa år.

– Jim är en otrolig människa. När jag fick veta att hans nästa strålbehandling troligen blir den sista åkte jag för att intervjua honom. Jag satt med honom i två veckor och bara pratade, säger Carina Bergfeldt.

I maj nästa år sänds också Drömlandet, en tv-serie om USA som hon har gjort tillsammans med kocken Tareq Taylor. Där kommer tunga ämnen som dödsskjutningar och aborträtten att ha huvudrollen.

Carina Bergfeldt vill inte vara utan vare sig det tunga eller lätta och hon vill inte välja mellan att skriva böcker eller göra tv.

– Jag vill ha kombinationen. Jag kan inte göra det ena utan det andra. Allt hänger ihop.

Vivvi Alström/TT

Carina Bergfeldt är aktuell med pratshow, tv-serie och flera böcker.
Carina Bergfeldt är aktuell med pratshow, tv-serie och flera böcker. Foto: Kajsa Göransson/SVT

Premiärgäster

Gästerna i kvällens säsongspremiär av Carina Bergfeldt i SVT 1:

Nils van der Poel

Mia Skäringer & Hampus Nessvold

Seinabo Sey

Anja Ringgren Lovén

Artikeltaggar

Anja Ringgren LovénBianca IngrossoBöckerCarina BergfeldtDeckareFilmerFredrik SkavlanHampus NessvoldJireelLasse GranqvistLitteraturMia SkäringerNigeriaNils van der PoelSeinabo SeySVTTareq TaylorUSA

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.