700 matcher för Söder – som minns tillbaka

”Det var lite sjukt och kaosartat”

Skövde IK svarade för en sanslös vändning mot Tranås.

Matchen var lagkaptenen Kristoffer Söders 700:e match och det blev en match att minnas.

– Det är det här som gör att jag fortfarande spelar, att få uppleva de här matcherna. Fredagskväll och en vild publik. Jag såg hur glada folk var och det är skitkul, säger han.

Skövde IK:s lagkapten Kristoffer Söder pustar ut i Billingehovs katakomber. Han har, tillsammans med sina lagkamrater, precis varit ute på isen och tackat publiken en extra gång för stödet i toppmatchen mot Borlänge.

SIK vände 0–3 till seger, har fyra raka segrar och leder den västra Hockeyettan.

– Det var en jävla härlig match att få på hemmaplan. Publiken var helt vild på slutet. Det är det man älskar och sådana matcher man kommer ihåg.

Kristoffer Söder har varit med om härliga matcher tidigare. Och mindre härliga. Har man gjort 700 tävlingsmatcher har man varit med om det mesta och Söders karriär har varit innehållsrik.

Petad senast – nu målskytt

31-åringen har, förutom i SIK, samlat på sig matcher i Karlskrona där han spelade åtta säsonger och i Björklöven där han gjorde tre. Bland de 700 matcherna finns det förstås några som sticker ut mer än andra.

Söder var med och tog Karlskrona från Hockeyettan hela vägen upp till SHL.

– Matchen mot Västerås när vi gick upp i SHL sticker ut så klart.

– Jag avgjorde en match mot Vita Hästen i play off 3 också. Det var en fullsatt hall i Karlskrona. Det nog de matcherna som jag minns extra och som jag tror att jag aldrig kommer att glömma. Det var hockeyfest i hela staden och Hästen var favoriter. Det var övertid och jag fick peta in pucken. Jag minns målet väl. Jag tog in pucken från sargen och fick iväg en sprättare i bortre krysset. Det kommer man ihåg.

Mattias Granlund , Kristoffer Söder , Alexander Viklund jublar i omklädningsrummet efter ishockeymatchen i den hockeyallsvenska finalen mellan Karlskrona och Västerås 2015.
Mattias Granlund , Kristoffer Söder , Alexander Viklund jublar i omklädningsrummet efter ishockeymatchen i den hockeyallsvenska finalen mellan Karlskrona och Västerås 2015. Foto: JONAS GUSTAFSSON

152 av de 700 matcherna har Söder gjort i högstaligan, SHL.

– Eftersom jag har hållit på Frölunda hela mitt liv så minns jag matcherna i Scandinavium. Att få gå in och teka mot Joel Lundqvist är ju något extra.

Mäktig vändning av SIK: ”Visat att vi vill något”

Skövdesonen debuterade i Skövde IK säsongen 2007/2008. Minnet verkar vara bra, men några tydliga minnen från debuten i Billingehov har han inte.

– Jag har ingen aning om vilka vi mötte faktiskt, men jag tycker ändå att jag minns saker från första året. Jag, Max Friberg och Anton Lindgren hade en liten fikagrupp. Vi visste att vi inte skulle få spela något i vissa matcher och var med mest för att se och lära, så vi passade på att fika lite innan matcherna. Det är den typen av saker man minns, inte bara det som händer på isen.

Söder fortsätter:

– Den här matchen i kväll kommer jag också att minnas. Det är det här som gör att jag fortfarande spelar, att få uppleva de här matcherna. Fredagskväll och en vild publik. Jag såg hur glada folk var och det är skitkul.

Kristoffer Söder.
Kristoffer Söder. Foto: Johan Espefält

Fredagens holmgång mot Tranås hade det mesta. Det var två lag som gick framåt och visade att de lär höra till toppen av den västra Hockeyettan.

– Spelar vi bra på hemmaplan så tar det inte lång tid innan publiken kommer, men man måste prestera och vinna matcher för att få det här draget som det var i kväll. Det är något man gör sig förtjänt av. Vi har haft det lite tufft några år, men det är bara att hoppas att vi kan fortsätta bjuda på underhållning. Då kommer det komma mer och mer folk. Det var nog ingen som gick härifrån idag och tyckte att de hade haft en tråkig kväll.

Du har haft en del lagkamrater genom åren. Säsongen 2012/2013 hade du 48 lagkamrater i Karlskrona.

– Jag skulle inte kunna räkna upp alla i dag. Det går inte. Det var lite sjukt och kaosartat.

– När vi skulle möta Örebro borta det året så satt det en kille i omklädningsrummet när vi kom dit. Lagledningen hade inte ens hunnit meddela oss att han skulle vara på plats.

Kristoffer Söder funderar ett par sekunder. Sedan trillar polletten ner.

– Orrsten (Fredrik) hette han. Han satt i omklädningsrummet helt plötsligt. Det minns jag.

SLA Sportpodd: Derbyn

Av alla spelare du spelat med, vilka har varit bäst tycker du?

– De jag minns mest är de som är från Skövde. Annars tycker jag att Joel Kellman var extremt bra när vi spelade i Karlskrona, Jacob Petersson och Pontus Andreasson i Björklöven. Det är nog de som sticker ut och har blivit riktigt duktiga.

– Det är många som har varit bra och blivit bra mycket bättre än vad jag blev, skrattar Söder.

Kristoffer Söder gjorde sin 700:e tävlingsmatch när Skövde IK slog Tranås med 5-4.
Kristoffer Söder gjorde sin 700:e tävlingsmatch när Skövde IK slog Tranås med 5-4. Foto: Anton Gustavsson
Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se

Artikeltaggar

Anton LindgrenBillingehovBorlängeHockeyettanIshockeyJoel KellmanJoel LundqvistKarlskronaKarriärKristoffer SöderMax FribergPontus AndreassonSHLSkövdeSkövde IKSportTranåsVästeråsÖrebro