Hoppa till huvudinnehållet

Han gör sig redo för kriget: ”Vi har inget val”

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Han vill kalla sig ”The American” och säger att han inte är rädd för att åka till fronten efter utbildningen i England.
Han vill kalla sig ”The American” och säger att han inte är rädd för att åka till fronten efter utbildningen i England. Foto: Per Engelbrektsson

Fram till för två veckor sedan var han civilist, men nu utbildas han av svenska militärer från P4 för att strida och försvara sitt hemland Ukraina.

– Vi har inget val, berättar han för SLA om att frivilligt ansluta sig till kriget.

Hans uniform skiftar i brunt, khaki, svart och grönt. Han har dragit upp balaklavan över munnen och näsan. På den gröna skyddsvästen sitter en gulblå flagga fastsydd.

Bara de blå ögonen syns när han berättar att han levt utanför Ukraina innan kriget och drivit en liten affärsrörelse.

”The American”

Nu har han återvänt till hemlandet och är en av tusentals ukrainare som genomgår en militär grundutbildning i England.

Han vill inte uppge något namn, utan vi kan kalla honom för ”The American”.

Om några veckor återvänder han till Ukraina för ytterligare specialistutbildning eller för att sättas in i strid vid fronten.

Är du rädd?

– Nej, det går inte. Min familj oroar sig, men vi har inget val utan måste göra det här. Bara vi själva kan göra det, ingen annan kommer göra det åt oss, säger ”The American” och betonar att han vill bli så bra soldat som möjligt.

SLA och sex svenska andra mediateam möter honom bakom en stenbyggnad ute på de vackra men blåsiga hedar som är en del av det militära övningsfältet i norra England.

Ukrainska flaggan symboliserar blå himmel över landets gula vetefält.
Ukrainska flaggan symboliserar blå himmel över landets gula vetefält. Foto: Per Engelbrektsson
Skaraborgs regemente, P4 i Skövde, är ansvarigt för den svenska delen av utbildningen.
Skaraborgs regemente, P4 i Skövde, är ansvarigt för den svenska delen av utbildningen. Foto: Per Engelbrektsson

Stark vilja

Även en ukrainsk officer och instruktör finns med vid pressträffen där intervjuerna görs med hjälp av tolk som översätter från ukrainska till engelska. För deras säkerhets skull får vi inte publicera ansikten eller namn.

Instruktören berättar att det finns en stark vilja att försvara sitt land inom civilbefolkningen.

– Det är inte svårt att få ukrainska civila att ansluta. Det är avskyvärda saker som händer i vårt land. Alla som kommer hit är frivilliga och jag är säker på att det skulle vara likadant i alla andra länder som utsätts för så fruktansvärda hot.

Hur väl förberedd kan man bli på fem veckor?

– Vi instruktörer som är här och landet som tar emot oss förstår den viktiga uppgiften vi har. Vi har fem veckor på oss att göra tidigare civila till professionella soldater och alla instruktörer här gör sitt yttersta för det.

Stefan Pettersson är regementschef för P4. Han säger att de ukrainska soldaterna efter fem veckor är redo för att kunna sättas in i kriget.
Stefan Pettersson är regementschef för P4. Han säger att de ukrainska soldaterna efter fem veckor är redo för att kunna sättas in i kriget. Foto: Per Engelbrektsson

P4-chefen på plats

Under här veckan har även P4:s regementschef Stefan Pettersson besökt den brittiska träningsanläggningen och träffat sina instruktörer och soldater som deltar i uppdraget.

– Vi har fått en god inblick i hur utbildningen går. Det är ett jätteviktigt uppdrag som vi tar oss an med stor ödmjukhet. De här killarna ska ut i krig och att vi drar vårt strå till stacken är ett sätt bygga säkerhet tillsammans.

– Jag är stolt över att P4 fått uppdraget och hur den personal jag träffat genomför det. De jag träffat här gör ett fantastiskt arbete rakt över.

Hur redo kommer de här männen vara när de återvänder för att sättas in vid fronten?

– De har fått en god utbildning och jag vill säga att de är redo.

Viktig insats

Även arméchefen Karl Engelbrektson var på plats. Han betonar att det är en viktig insats.

– Vi är duktiga på utbildning i Sverige och utför en utbildningsverksamhet som har ett skarpt syfte. Det är viktigt att visa solidaritet på det globala planet.

Den nya svenska regeringen kan komma att öka stödet till Ukraina. Att bidra med artillerisystemet Archer har diskuterats som en möjlighet. Vad säger du om det?

– Jag vill inte spekulera, men vi har lämnat ett långsiktigt förslag på vad vi kan bidra med. Om regeringen så bestämmer kommer försvarsmakten klara av att bidra med fortsatt utbildningsstöd också.

Arméchefen Karl Engelbrektson säger att försvaret är redo att leverera mer stöd och utbildningsinsatser om den svenska regeringen beslutar det.
Arméchefen Karl Engelbrektson säger att försvaret är redo att leverera mer stöd och utbildningsinsatser om den svenska regeringen beslutar det. Foto: Per Engelbrektsson
Nyhetskrönika: I ukrainarnas ögon syns allvaret

Artikeltaggar

FörsvarKarl EngelbrektsonMilitärP4SamhälleSkaraborgUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.