Ledaren: Bra lösning för Skövde

Ledare
PUBLICERAD:
Johan Ask (S), Theres Sahlström (M) och Marianne Gustafson (KD).
Foto: Roland Svensson
Förvånande men ändå inte. Så skulle man kunna beskriva beskedet om det nya styret i Skövde, där alltså moderater, kristdemokrater och socialdemokrater ska styra tillsammans.

De får majoritet i kommunfullmäktige, Skövdes ”riksdag”, och man kommer ifrån minoritetsstyret som inte alltid är så lätt att jobba med.

Blivande ordföranden i kommunstyrelsen, Theres Sahlström (M), har lyckats med konststycket att ta initiativ till den nya lösningen, och sedan komma överens med de två andra partierna. Dessutom får Moderaterna, läs Theres Sahlström, behålla posten som ordförande i kommunstyrelsen. En fjäder i hatten för Sahlström naturligtvis.

Att moderater och socialdemokrater samarbetar är inte så ovanligt på kommunnivå, där realpolitik snarare än retorik, står på agendan. Det mest uppmärksammade exemplet nyligen är ju Sölvesborg, där man genom ett sådant samarbete som grund, dumpade Sverigedemokraterna som fick 39 procent av rösterna i kommunvalet i Sölvesborg.

Före kommunvalet i Skövde bråkade Josef Fransson (SD) och Johan Ask (S) om vilket parti som hade varit mest i opposition under den mandatperiod som nu strax tar slut. Sanningen är nog snarare att inget av partierna har bedrivit särskilt mycket oppositionspolitik, sett över de fyra år som mandatperioden varat. Politikerna på kommunnivå är oftast överens om ganska mycket, och det är nog i grunden rätt bra för kommuninvånarna.

För de som var på plats i samband med ”Valduellen” på torget i Skövde, där SLA-reportrarna Josefine Hektor och Per Engelbrektsson ledde utfrågningen av dåvarande kombattanterna Theres Sahlström (M) och Johan Ask (S), så kunde man konstatera redan då att båda i vart fall hade liknande svar på många av de frågor som ställdes. Inte mycket skiljde de båda kandidaterna åt.

Efter valet gick det rätt snabbt för Moderaterna och deras samarbetspartier i Alliansen att avfärda uppstickaren Skövdepartiet som gjorde ett kanonval. Socialdemokraterna var också oerhört snabba med att avfärda Skövdepartiet. Kanske låg det redan då i luften att det skulle bli M+KD+S?

Att fortsätta minoritetsstyret för de borgerliga partierna, med bara totalt 22 mandat av de 31 som krävs för att ha majoritet i kommunfullmäktige, visade sig förstås snabbt vara omöjligt. Då är det bara att räkna rent matematiskt. Moderaterna och Socialdemokraterna blir det troligaste alternativet, tillsammans med Kristdemokraterna. Sedan ska man komma överens också, och det tycks inte ha tagit särskilt lång tid.

Att Centerpartiet och Liberalerna samtidigt blir dumpade väcker nog mer ont blod än vad som sägs nu. De har lojalt ställt upp länge, och plötsligt är de borta från den yttersta makten. Dock kan nog båda partierna må bra av att vara i opposition den närmaste mandatperioden. Partierna har inte haft framgång av att tillhöra styret, på så vis att man tappat röster.

På samma sätt så dumpar Socialdemokraterna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Vad händer då med Sverigedemokraterna och kometpartiet Skövdepartiet? Sverigedemokraterna får fortsätta i opposition, och även Skövdepartiet får jobba som ett oppositionsparti. Det är möjligt att Skövdepartiet får posten som oppositionsråd, men inte helt säkert.

En del hävdar redan nu att det nya styret i Skövde skulle vara odemokratiskt med tanke på alla mandat som Skövdepartiet och Sverigedemokraterna samlar. Svaret är naturligtvis att det inte alls är odemokratiskt, tvärtom så är det demokratiskt i allra högsta grad. Vad folk tycker är lämpligt är en helt annan sak.

Ett brett majoritetssamarbete över de traditionella blocken är nog en bra lösning för Skövde i det här läget.

Peter Henriksson

Chefredaktör

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.