Hoppa till huvudinnehållet

Dansant rymdäventyr väntas på Valhall

Publicerad:
Reporter Jenny Hortlund
Jenny Hortlund
jenny.hortlund@sla.se
Angelina Allen, Rachel McNamee och Duncan C Schultz i föreställningen Astronaut.
Angelina Allen, Rachel McNamee och Duncan C Schultz i föreställningen Astronaut. Foto: Tilo Stengel

10–12 november väntar den uppmärksammade dansföreställningen Astronaut på Valhall i Skövde. Föreställningen ger GöteborgsOperans Danskompani och riktar sig till mellanstadiet och familjeföreställning.

Efter premiären i fjol blev Astronaut mycket uppmärksammad och 100 föreställningar spelades runt om i regionen under hela spelåret.

– Den här föreställningen tar upp teman kring dödlighet och genus, men framför allt rymdäventyr. Verket baseras på de krävande fysiska och mentala tester som 13 kvinnliga piloter gjorde under 1960-talets rymdkapplöpning i USA i jakten på den mest lämpade astronautkroppen. Kvinnorna fick i flera fall bättre resultat än männen, men ändå var det männen som fick åka till månen, säger koreografen Carl Olof Berg i ett pressmeddelande.

Under 35 minuter får publiken följa de tre dansarna genom utmanande tester, svindlande månpromenader och de adrenalinpumpande G-krafterna innan avfärd. Astronaut tar med sig publiken till en färd genom yttre rymden och tillbaka.

Artikeltaggar

Carl Olof BergFöreställningarNöje/KulturRymdenSkövdeTeknik och vetenskapUSAValhall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.