Företagshistoria på Olssons fiske

Publicerad:
Bernt Olsson visade på de olika katalogerna som givits ut under åren. Foto: Elof Johansson

Sveriges största fiskeutrustningshandel öppnade sina dörrar då Tibro längs Åna bjöd in till en berättarkväll. Grundaren till Olssons fiske Bernt Olsson började med att berätta hur det hela startade då han på 50 talet vid sju års ålder fick följa med sin farfar ut och fiska.

Han fick själv göra sina flöten och krokar och även drag, då han lärt sig lite mer av farfadern. Det var mest mört, abborre och färna som fastnade på kroken i Gärebäcken och ån Tidan. Intresset för fiske fanns hela tiden och han gick också med i fiskeklubben i Tibro 1954, den första fiskerullen fick han när han var sjutton år.

– Jag arbetade på TUA verken men 1977 blev det sämre med arbete och beslutade då att satsa mer på fiskeredskap och startade mitt företag samtidigt som jag arbetade kvar. Jag startade i en lokal på femton kvadratmeter i källaren i huset men den blev snart för litet så jag byggde till ett garage på tomten för att få mer yta för verksamheten, berättade Bernt.

År 2000 var det dags för större lokaler igen så då inköptes en del av Volvos lokal på Mariestadsvägen, ungefär samtidigt kom sonen Niklas med i företaget, som hade utökats ytterligare vid flytten. Sortimentet ökade också med marinelektronikenheter såsom till exempel ekolod och elmotorer för båtar.

Bernt och Niklas Olsson demonstrerade olika spön.
Bernt och Niklas Olsson demonstrerade olika spön.

Postorderförsäljningen som började 1978 ökade hela tiden och mer personal fick anställas. Allteftersom mer och mer nya modeller kommit fram blev utrymmet för litet så år 2019 flyttade företaget igen denna gång till Rixners gamla lokal intill väg 49 på Katerinebergsområdet.

Niklas tog mer och mer över driften nu tillsammans med sonen Henrik, så Bernt kunde pensionera sig och ägna sig åt fisket mer och deltaga i tävlingar. I de nuvarande lokalerna utökas ständigt försäljningsytan med nya produkter bland annat med lämpliga kläder och utrustning för fisket.

Niklas deltager tillsammans med Bertan i ett forskningsprojekt för att kartlägga tonfiskens utbredning vid Sveriges kuster, där de märker, väger, mäter fisken innan den släpps lös igen.

– Vi satsar vidare för att kunna möta den ökande efterfrågan på kvalitativa produkter till ett lågt pris och genom vår E-handel med snabba leveranser tror vi på en ljus framtid. Nästa stor event blir den 31 mars 2023 då vi kommer att visa flera stora nyheter, avslutade Niklas kvällens träff.

Tre generationer med gemensamt intresse Henrik Lund, Niklas och Bernt Olsson
Tre generationer med gemensamt intresse Henrik Lund, Niklas och Bernt Olsson

Artikeltaggar

NyheterTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare