Hoppa till huvudinnehållet

Bygger upp läkemedelslager för beredskap vid kris

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
För att säkra akut omhändertagande och intensivvård så har Västra Götalandsregionen fått i regeringsuppdrag att bygga upp ett lager av läkemedel som ska räcka minst en månad vid krisläge.
För att säkra akut omhändertagande och intensivvård så har Västra Götalandsregionen fått i regeringsuppdrag att bygga upp ett lager av läkemedel som ska räcka minst en månad vid krisläge. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sjukvårdsapoteken ska nu börja bygga upp lager för akuta läkemedel på sjukhusen, som en beredskap för kris, höjd beredskap och krig.

På sikt är tanken att man ska ha byggt upp ett lager som ska räcka i tre månader.

Regeringen har avsatt 500 miljoner för hela landet i syfta att stödja regionerna att säkerställa tillgång till läkemedel i händelse av kris, höjd beredskap och krig. Västra Götalandsregionen tilldelas 83,5 miljoner kronor.

Pengarna ska användas för att säkerställa tillgången till prioriterade läkemedel inom intensivvård, akut vård vid transport till sjukhus av sjuk eller skadad person och akut tandvård. Lagret ska motsvara minst en månads förbrukning. Socialstyrelsen har gjort en sammanställning av 250 läkemedelsprodukter.

Inköpen från läkemedelsbolagen kommer att påbörjas nu i november och pågå ända fram till sommaren 2023. Inköpen sker i samverkan med övriga regioner. Syftet med den utdragna inköpsperioden är att undvika problem med restnoteringar i Sverige och att inte någon region står utan prioriterade läkemedel.

På sikt är tanken att man ska bygga upp ett läkemedelslager som räcker i tre månader.

Det är Sjukvårdsapotek Västra Götalandsregionen som har fått uppdraget. Det kommer att medföra ökad lagring på sjukhusen och hos Apoteket AB.

Artikeltaggar

BeredskapLäkemedelVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.