Hoppa till huvudinnehållet

Fackens kritik: ”Vill hellre bygga nytt än underhålla de skolor som finns”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Flera av våra medlemmar som arbetar på Frösve skola har drabbats av huvudvärk och luftvägsproblem, symptom som kan kopplas till deras arbete i dåliga lokaler” säger Helene Sandstedt, Lärarförbundet, Magnus Sannö, Lärarnas riksförbund och Erik Nordgren, Vision.
”Flera av våra medlemmar som arbetar på Frösve skola har drabbats av huvudvärk och luftvägsproblem, symptom som kan kopplas till deras arbete i dåliga lokaler” säger Helene Sandstedt, Lärarförbundet, Magnus Sannö, Lärarnas riksförbund och Erik Nordgren, Vision. Foto: Johan Espefält

Facken är skarpt kritiska mot kommunen och det bristande underhållet på Frösve skola. ”Det kan knappast vara en överraskning att den är i riktigt dåligt skick. Den är värst just nu, men underhållsbehovet finns på fler skolor. Tyvärr verkar intresset för att bygga nya ”kronjuveler” vara större än att underhålla befintliga skolor”.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet, och även Vision och Kommunal, är tuffa i sin kritik mot Skövde kommun som man anser inte agerat mot förfallet i de kommunala skolorna – trots att det länge varit känt att underhållsbehovet är enormt.

”Ingen kan bli förvånad”

– Vi har påtalat det i flera år, så när Skövde kommun nu säger att ”en svår och jobbig situation har uppstått” blir vi fundersamma. Det kan inte finnas en enda person i stadshuset med ens det minsta ansvar för skolan som blir förvånad över hur illa det är på Frösve skola, säger Magnus Sannö, Lärarnas riksförbund i Skövde, och Helene Sandstedt, Lärarförbundet.

”Hellre kronjuveler”

– Bland annat står den sedan flera år tillbaka utdömda stora paviljongen, där träslöjden var inrymd, kvar på skolgården som ett ruttnande lik. Det är talande. Men tyvärr verkar kommunen mer intresserad av att bygga nya skolor, ”kronjuveler”, som i Trädgårdsstaden, istället för att underhålla redan befintliga skolor.

Utdömda lokaler på Frösve skola – långvariga problem som nu eskalerat

Helene Sandstedt och Magnus Sannö har inga aktuella siffror på hur många av deras medlemmar på Frösve skola som är sjukskrivna, men säger att flera har påtalat symptom som kan kopplas till dåliga lokaler.

Tydliga symptom

– Det är huvudvärk och luftvägsproblem, liknande bekymmer som vi sett på andra skolor med dåliga lokaler. Frösvepersonalen ska nu erbjudas hälsoundersökningar. Tyvärr ser vi att Skövde kommun har nått en skamgräns för vilka lokaler och vilken arbetsmiljö de erbjuder sina anställda.

Lärarfacken anser inte att de ställer några orimliga krav på arbetsgivaren Skövde kommun – bara att kommunen ska uppfylla de lagar och reglerna som gäller.

– Arbetsmiljöansvaret måste ju också rimligtvis ligga på den som har verktygen för att åtgärda bristerna.

Alla lokaler används

Lärarfacken ser också andra problem – avsaknad av lokaler som kan användas under renoveringen på Frösve.

– Grundskolan i Skövde är i dag så tight, alla lokaler används och det är svårt att hitta evakueringslokaler.

Artikeltaggar

BristerErik NordgrenKommunalKritikLärareLärarförbundetSkola och utbildningSkolorSkövdeSkövde kommunTrädgårdsstaden

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.