Hoppa till huvudinnehållet

Thurin trivs med proffslivet: ”Är bra tryck på läktarna”

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Tidigare IFK Skövde-spelaren Jack Thurin trivs med livet som proffs i FC Porto i Portugal. Till höger syns Portos landmärke, bron Ponte Dom Luís I, där floden Douro rinner under.
Tidigare IFK Skövde-spelaren Jack Thurin trivs med livet som proffs i FC Porto i Portugal. Till höger syns Portos landmärke, bron Ponte Dom Luís I, där floden Douro rinner under.

Jack Thurin, 23 år, trivs med proffslivet i Portugal. Där varvar han både spel i portugisiska ligan med spel i Champions League.

Senast tog hans FC Porto en tung seger mot rivalen Benfica i ligan.

– Det var en väldigt viktig vinst för oss. Det är tidigt på säsongen men för att inte tappa chansen på ligatiteln behövde vi vinna den matchen, säger den tidigare IFK Skövde-spelaren.

Jack Thurin har bytt Sverige och Skövde mot Portugal och Porto till den här säsongen.

Sedan i juli huserar han i FC Porto efter flytten ifrån IFK Skövde.

Thurin för en tillvaro i Porto där temperaturen skiftar mellan 17 och 25 grader så här års. Handbollsmässigt är det mycket att stå i för högernian då FC Porto varvar ligaspel med spel i Champions League.

– Det är mycket matcher överlag och många resor men det är roligt. Det är det här man tränar för och det är roliga matcher att få spela. Det är bra tryck på läktarna, säger Jack Thurin.

Jack Thurin i Portos tröja. FC Porto spelar sina matcher i Dragão Arena som ligger alldeles i närheten av Estádio do Dragão där stadens fotbollslag huserar.
Jack Thurin i Portos tröja. FC Porto spelar sina matcher i Dragão Arena som ligger alldeles i närheten av Estádio do Dragão där stadens fotbollslag huserar. Foto: FC Porto

Sju segrar i ligan

FC Porto spelar sina matcher i Dragão Arena som ligger alldeles i närheten av Estádio do Dragão där stadens fotbollslag huserar.

I ligaspelet har det hittills blivit sju segrar på åtta matcher vilket innebär att FC Porto just nu ligger på en andra plats i tabellen.

I den senaste omgången tog FC Porto en viktig seger när laget besegrade rivalen Benfica ifrån huvudstaden Lissabon med 33–29.

Det är tidigt på säsongen men redan nu står det klart att Porto, Benfica och även huvudstadsklubben Sporting kommer att göra upp om mästartiteln.

Platsen i Champions League är också vikt åt seriesegraren.

– Det var verkligen viktigt att vi lyckades vinna mot Benfica. Det är en stor rival för Porto, jag tror till och med att det är den värsta rivalen, och det var en väldigt viktig seger för oss i kampen om ligatiteln och egentligen för att vi fortsatt skulle ha chans att ta den, säger Jack Thurin.

– Det var vår bästa match för säsongen och vi hade både ett bra försvars- och anfallsspel. Sedan spelade vi inför mycket publik på hemmaplan och det var bra tryck på läktarna. Det var enormt häftigt och sedan var det skoj att vi också spelade så bra. Vi har fått en helt ok inledning, fortsätter niometersspelaren som själv gjorde sju mål mot Benfica.

Jack Thurin i IFK Skövdes-tröja när det begav sig våren 2022.
Jack Thurin i IFK Skövdes-tröja när det begav sig våren 2022. Foto: MATHIAS BERGELD

Möter de bästa

FC Porto spelar också i Champions League där laget möter de bästa och största klubbarna i Europa.

Hittills har det blivit idel förluster för Porto som föll knappt mot franska Paris SG (30–32) senast. I nästa omgång ställs Thurins gäng mot tyska SC Magdeburg.

– Vi har inte riktigt fått resultaten med oss än i inledningen av Europaspelet även om vi har gjort en del bra matcher och spelat upp oss på slutet. Vi hoppas få bättre utdelning i de kommande matcherna, säger Thurin som hittills har gjort 28 mål på sex matcher i Champions League och flera gånger varit lagets bäste målskytt.

– Det är väldigt roligt att få spela i Champions League och möta de bästa spelarna. Då får man se både hur jag och laget står sig mot den typen av motståndare. Det är en stor skillnad mellan ligaspelet och spelet i Europa. I ligan är det väldigt varierande motstånd. Vi har fortsatt chansen att gå vidare till åttondelsfinal i Champions League även om vi har noll poäng men då behöver vi vinna några matcher mot de riktiga superlagen. På hemmaplan kan vi säkert lyckas ta något lag.

Jack Thurin trivs med livet i Porto, staden som är belägen i nordvästra Portugal.
Jack Thurin trivs med livet i Porto, staden som är belägen i nordvästra Portugal. Foto: Lise Åserud

Acklimatiserat sig

Thurin har hunnit acklimatisera sig både på och utanför planen i Porto.

– Jag har fått mycket speltid och då får man bara försöka köra på. Jag känner mig tryggare och har kommit in i allt mer och mer. Då känns det mer som vanligt. Sedan har jag fått vara hel och det känns jättebra i kroppen. Jag har kunnat köra på.

– Porto är en väldigt mysig och trevlig stad. Jag och min tjej bor i närheten av en strandpromenad. Den är hur många kilometer som helst, fortsätter Thurin.

Artikeltaggar

FC PortoHandbollIFK Skövde HKJack Thurin

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.