Hoppa till huvudinnehållet

OS-Philip mottog utmärkelsen Årets Hedersskaraborgare: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Philip Jönsson är Årets Hedersskaraborgare 2022.
Philip Jönsson är Årets Hedersskaraborgare 2022. Foto: Tobias Larsson Franzén

Philip Jönsson från Ullervad prisades av Skaraborgs Akademi under torsdagskvällen. För sitt guld på Paralympics i Tokyo och positiva anda har han utsetts till Årets Hedersskaraborgare 2022.

I över 20 år har Skaraborgs Akademi delat ut priset Årets Hedersskaraborgare. Mottagare genom åren har bland annat varit Sixten Bengtsson (”Västgöta-Bengtsson”), Gunilla Pontén, Thomas G:son, Robert Gustafsson, Jonas von Essen och Kristina Appelqvist. Nu kan även luftgevärsskytten Philip Jönsson stoltsera med samma utmärkelse.

På Paralympics i Tokyo 2021 tog han inte bara guld, utan satte även rekord i grenen stående luftgevärsskytte 10 meter. Han är den första skaraborgska parasportaren att ta OS-guld.

”För att ha satt Skaraborg mitt i prick på världskartan. Philip har även hunnit med att ta tre ädla VM-medaljer i sina parasportgrenar sedan 2015, trots sin accelererande muskelsjukdom”, löd delar av motiveringen.

Priset delades ut under torsdagskvällen på Högskolan i Skövde.

– Det känns fantastiskt att få ett hederspris för prestationer som man har gjort, och kul att folk uppskattar det man gör. Det är ändå ett slit man har lagt ner, sa han och fortsatte:

– Det här gör att man vill fortsätta lägga ner tid och pengar på att åka runt på alla internationella tävlingar och slåss om priser.

Philip Jönsson med Carl Henrik Ohlsson från Skaraborgs Akademi.
Philip Jönsson med Carl Henrik Ohlsson från Skaraborgs Akademi. Foto: Tobias Larsson Franzén

Carl Henrik Ohlsson från akademin fyllde i:

– Det är en fantastisk insats som Philip har gjort för Skaraborg. Dessutom är det viktigt att visa vilken otrolig vilja och framåtanda han har, och sättet att hela tiden tänka positivt.

Philip är nyss hemkommen från en VM-tävling där han inbringade ett personbästa. Nästa stora tävling blir i maj med chans att få en direktplats i nästa Paralympics.

– Det är nästa stora mål.

Under torsdagskvällen prisades också Årets framstående doktorsavhandling. Utmärkelsen gick till Yuning Jiang och hennes avhandling som fokuserar på nätverkssäkerhet för kritiska infrastrukturer och hur man kan upptäcka och analysera sårbarheter. Juryn har bestått av representanter från högskolan, akademin och Länsförsäkringar.

Årets Hedersskaraborgare

Motiveringen

Philip Jönsson utses till hederskaraborgare för att han är den första Skaraborgska parasportaren som tagit OS guld. Han slog vid samma tillfälle paralympiskt rekord i sin paradgren luftgevär stående 10 meter med 252,8 poäng. Philip har även hunnit med att ta tre ädla VM-medaljer i sina parasportgrenar sedan 2015, trots sin accelererande muskelsjukdom.

Artikeltaggar

MariestadParalympicsParalympicsPhilip JönssonSkaraborgSkaraborgs akademiSkytteSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.