Hoppa till huvudinnehållet

Philip är Årets Hedersskaraborgare: ”Hoppas kunna vara en förebild”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Philip Jönsson tog guld på Paralympics i Tokyo 2021.
Philip Jönsson tog guld på Paralympics i Tokyo 2021. Foto: AIDA ARSLANOVIC

Philip Jönsson, Ullervadsbon som tog guldmedalj i prickskytte på Paralympics, är utsedd till Årets Hedersskaraborgare av Skaraborgs Akademi.

– För mig känns det oerhört hedrande och stort att jag får den här utmärkelsen. Jag är en riktig urskaraborgare och för mig är Skaraborg där jag har ett hem och min trygghet, säger pristagaren från Ullervad utanför Mariestad i ett pressmeddelande.

Han har bland annat tävlat i flera världsmästerskap, men den största bragden kom 2021 på Paralympics i Tokyo. Där tog hand guld i 10 meters luftgevärsskytte.

När han var drygt fyra år fick han diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en progressiv muskelsjukdom. Han tror att han tilldelas det ärofyllda priset med anledning av guldmedaljen, men också sin inställning till livet, säger han i pressmeddelandet:

– Jag försöker att alltid att vara positiv till det mesta och se lösningar istället för problem. Jag som person är bevis för att saker och ting går. Jag hoppas också att jag kan vara en förebild för andra funktionshindrade.

I kväll, den 17 november, får Philip mottaga priset av Skaraborgs Akademi på Högskolan i Skövde.

Årets Hedersskaraborgare

Motiveringen

Philip Jönsson född i Lyrestad 1994, utses till hederskaraborgare för att han är den första Skaraborgska parasportaren som tagit OS guld. Han slog vid samma tillfälle paralympiskt rekord i sin paradgren luftgevär stående 10 meter med 252,8 poäng. Philip har även hunnit med att ta tre ädla VM-medaljer i sina parasportgrenar sedan 2015, trots sin accelererande muskelsjukdom.

Artikeltaggar

AkademiHögskolan i SkövdeMariestadParalympicsPhilip JönssonPressmeddelandeSkaraborgSkaraborgs akademiSkytteSkövdeUtmärkelser

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.