Hoppa till huvudinnehållet

Ny bygdeskrift – en blandning av gammalt och ganska aktuellt

Publicerad:
Omslaget pryds av Ransbergs gamla skola som revs under året.

Hembygdsföreningarna i Tibro ger ut sin årliga skrift, fylld med gamla och mindre gamla bygdeberättelser.

Årsskriften är den 56:e i ordningen och ges ut av Ransbergs hembygdsförening och Kyrkefalla hembygdsförening. Den kommer att börja säljas vid julbaket i Balteryd den 25 och 26 november.

Skriften inleds med ett aktuellt ämne. I år revs skolbyggnaderna i Ransberg och en ny håller på att uppföras på platsen. Därmed tar en ny etapp vid i Ransbergs 200-åriga skolhistoria. I sin text redogör Margareta Gustafsson och Sten-Eric Hasselqvist för skolans utveckling och framträdande personer under åren, illustrerat av en mängd insamlade foton.

Närmare i tiden utspelar sig Eva Thörns text om Brittgårdens tillblivelse och hur den internationelle arkitekten Ralph Erskine kom in i bilden.

Därpå följer en gloslista över den lokala dialekten, sammanställd av Conny Löfving.

Vidare kan man i skriften läsa om ”Skattegårdsmossen i Spethult” av Margareta Gustafsson/Sten-Eric Hasselqvist, ”Ett mord i Älgarås” av Christer Svensson, ”En liten betraktelse i tiden” av Conny Löfving och ”Småbruk för hundra år sedan” av Holger Larsson.

Artikeltaggar

LitteraturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.