Hoppa till huvudinnehållet

Ingen oro i Skövde AIK: ”Vi kommer klara det”

Publicerad:
Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek säger i en intervju med SLA att klubben kommer uppfylla de ekonomiska kraven för att spela i Superettan även nästa år.
Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek säger i en intervju med SLA att klubben kommer uppfylla de ekonomiska kraven för att spela i Superettan även nästa år.

Ekonomiskt tyngda Östersunds FK är optimistiska kring att beviljas elitlicens.

Skövde AIK – som tillsammans med ÖFK inte uppfyllde kraven inför säsongen – är inte oroliga.

– Vi kommer att ha ett plusresultat och klara vår elitlicens, säger Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek till SLA.

Östersunds FK undanröjde i dagarna ett konkurshot och är optimistiska kring att få elitlicens.

Skövde AIK var tillsammans med Östersunds FK de enda elitlagen i fotboll som inte uppfyllde kraven i somras när Svenska fotbollförbundets licensnämnd presenterade sitt delbeslut angående elitlicens för 2023.

SAIK redovisade ett negativt eget kapital inför 2022 och lämnade därför in en handlingsplan för att visa hur de skulle kunna återställa det egna kapitalet till noll innan årets slut.

"Licensnämnden fann i sin bedömning att den inlämnade handlingsplanen från Skövde AIK inte är orealistisk, liksom att det inte är orealistiskt att de kan klara sina betalningar under resten av innevarande år", hette det i ett utlåtande ifrån licensnämnden i somras.

Skövde AIK riskerar sin elitlicens: ”Vi jobbar hårt”

– Det är stor skillnad mellan Ettan och Superettan, både sportsligt och ekonomiskt. Det ställs helt andra krav, men vi jobbar hårt med alla frågor och kommer att uppfylla det vi har tänkt oss, sade Lennart Ek i en SLA-intervju i juni.

Lennart Ek, ordförande i Skövde AIK.
Lennart Ek, ordförande i Skövde AIK. Foto: Anton Gustavsson

Känner ingen oro

Skövde AIK:s ordförande känner ingen oro inför att klubben inte ska klara av de ekonomiska villkoren för fortsatt spel i Superettan.

– Vi kommer att klara vår elitlicens. Det utgår vi ifrån. Vi kommer att ha ett lite plusresultat men exakt hur mycket det är vet jag inte riktigt än men vi kommer ha ett plusresultat, säger Ek till SLA under tisdagen.

– Vi ska nu svara och skicka in en sammanfattning till licensnämnden. Sista datum är den sista november och sedan återkommer licensnämnden. I somras godkände licensnämnden den plan vi hade.

Årsmöte i SAIK: ”Har sett mycket, mycket värre ut”

Vid årsmötet i februari i år redovisade SAIK en vinst på 30 000 kronor, men gick in i årets säsong med ett negativt eget kapital på 600 000 kronor. Det måste vara borta vid årsskiftet.

I dagarna blev det klart att Villiam Granath lämnar Skövde AIK för spel i allsvenskan med Halmstads BK.
I dagarna blev det klart att Villiam Granath lämnar Skövde AIK för spel i allsvenskan med Halmstads BK. Foto: JOHAN AXELSSON

Sålde Granath

I dagarna stod det klart att SAIK säljer mittfältaren Villiam Granath till Halmstads BK. Det ger klirr i kassen för SAIK.

Bekräftat: Villiam Granath klar för Halmstad: ”Ett bra steg”

– Jag vill inte tala om några summor. Det är klart det påverkar. Det har betydelse för oss men det är inte avgörande för att vi ska ha ett plusresultat. Försäljningen underlättar för oss, kommenterar Lennart Ek.

Fler försäljningar kan vara aktuella. SAIK:s framgångsrika säsong som nykomling i superettan där det blev en femte plats har inte gått obemärkt förbi.

– Vi har gjort en bra säsong och det är klart att klubbar är intresserade av våra spelare. Vi har en målsättning att vi ska kunna sälja en eller två spelare varje säsong. Vi försöker göra det. Grundtanken med oss är att vi ska utbilda spelare som sedan går vidare, säger SAIK-ordföranden.

Tredubblad omsättning

Enligt Lennart Ek har klubben tredubblat sin omsättning ifrån förra säsongen.

– Det är en väsentlig skillnad för oss. Samtidigt är det också förenat med större utgifter att spela i superettan, säger han.

På årsmötet i februari redovisade SAIK en omsättning på 5,6 miljoner kronor för det senaste verksamhetsåret.

Lottat och klart – Skövde AIK ställs mot storlaget i Svenska cupen

Enligt uppgifter kommer det slutgiltiga beslutet ifrån licensnämnden i början av december.

Artikeltaggar

FotbollHalmstads BKLennart EkÖstersunds FKSkövde AIKSuperettan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.