Hoppa till huvudinnehållet

Då sätts spaden i jorden för batterifabriken: ”Många tillstånd som behövs”

Publicerad:
För drygt ett år sedan besökte representanter från AB Volvo Korstorps-området där batterifabriken ska byggas. Det kommer dock att dröja innan anläggningsarbetet startar.
För drygt ett år sedan besökte representanter från AB Volvo Korstorps-området där batterifabriken ska byggas. Det kommer dock att dröja innan anläggningsarbetet startar. Foto: Charlotte Ferneman

Nu har hela Mariestads kommunledning haft ett första möte med Volvo.

Men det kommer att dröja innan batterifabriken börjar byggas.

– Utan att jag vet säkert kanske det tar två år, säger kommundirektör Susanne Wirdemo.

Det är snabba puckar som gäller för de styrande i Mariestads kommun. Knappt hade ledningen hunnit hem från studiebesöket i Skellefteå innan det var dags att koncentrera sig på etableringen i den egna kommunen.

På onsdagen hölls ett möte med AB Volvos projektgrupp. Det var första gången som hela kommunledningen fick träffa företrädare för bolaget.

– Det var ett positivt möte, som handlade om hur vi ska jobba och bygga en gemensam struktur för att få till en bra dialog. Vi vill att det ska fungera bra för båda parter, förklarar Susanne Wirdemo.

Hon berättar att kommunen är mån om att få stöd och hjälp i arbetet runt etableringen. En förhoppning är att AB Volvo ska kunna bidra i kommunikationen med regeringen.

Kommundirektör Susanne Wirdemo hoppas att staten ska bidra i samhällsomställningen som behövs när batterifabriken i Mariestad etableras.
Kommundirektör Susanne Wirdemo hoppas att staten ska bidra i samhällsomställningen som behövs när batterifabriken i Mariestad etableras. Foto: Charlotte Ferneman

– De har möjlighet att trycka på så att vi kan få olika typer av stöd för finansiering, kompetensutveckling samt förstärkning av skolan och infrastrukturen, säger kommundirektören och fortsätter:

– Etableringen i Mariestad är en nationell satsning och så stor att vi behöver få med oss dem på andra sidan landet också. Resurser måste kunna omfördelas.

Nästa möte med fordonstillverkaren är inplanerat till januari nästa år.

Under tiden jobbar kommunen vidare med detaljplanen för området där batterifabriken ska ligga. Sannolikt blir den klar inom sex månader.

Däremot kommer det att dröja innan grävmaskinerna kan börja arbeta i Korstorp.

– Det är många tillstånd som behövs och en miljöprövning ska göras, säger Susanne Wirdemo, som uppskattar att det kan 1,5 till 2 år innan spaden sätts i jorden.

Artikeltaggar

AB VolvoBostad och byggenDetaljplanerEkonomiFinansieringKorstorpMariestadMariestads kommunSkellefteåSusanne WirdemoTillståndVolvo

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.