Legendaren Börje Salming har avlidit – blev 71 år gammal

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Böje Salming blev 71 år gammal.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Svensk idrott har sorg. Börje Salming har avlidit. Ishockeyikonen blev 71 år gammal.

"Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han öppnade dörren för andra européer i NHL och gjorde sig ett namn genom sitt spel på isen och sina insatser för gemenskapen", skriver klubben i ett uttalande.

Den 10 augusti 2022 offentliggjorde Salming, bland annat via TT, att han hade drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS.

Sjukdomsförloppet blev hastigt och 24 november kom beskedet att Salming somnat in.

Börje Salming föddes den 17 april 1951 i Kiruna och blev under sin framgångsrika karriär en av de största idrottsikonerna i Sverige.

Det finns ishockeyspelare som vunnit fler titlar än Salming, men ingen gjorde ett så stort avtryck i NHL som Kirunasonen.

Pionjär

Några svenskar hade redan prövat lyckan i NHL, men Salming kom att öppna dörren på vid gavel för svenska ishockeyspelare i Nordamerika.

Svenskar kallades föraktfullt för "Chicken Swedes" i NHL innan Salming gjorde entré.

När han kom till klassiska Toronto Maple Leafs 1973 blev han snabbt en publikfavorit. Den svenske backen var inte bara extremt talangfull, han satte också laget framför allt annat med sitt uppoffrande spel.

Han var totalt hänsynslös mot sin egen kropp när han exempelvis täckte skott i en frekvens som få andra.

Han kom till NHL under en tid när spelet var rått och brutalt, men backade inte för någon.

– Jag tänkte aldrig efter utan körde bara på av det som jag hade lärt mig i Kiruna och i Brynäs. Det var tufft att komma till NHL med alla galningar, men jag fick träna på att slåss och försvara mig, sade Salming i en intervju med Expressen inför sin 70-årsdag.

Begreppet "Chicken Swedes" kom att användas allt mer sällan för att till slut försvinna.

Börje Salming i en match med Tre Kronor från 1981.
Foto: Stefan Lindblom / TT /

Ovationerna 1976

Att Salming var populär i Toronto blev allmänt känt. Men hur stor han egentligen var hade folk här hemma dålig koll på då inga matcher tv-sändes och rapporteringen från NHL var sparsmakad.

Så kom Canada Cup 1976.

Och vi alla förstod.

Inför matcherna mot hemmanationen Kanada och mot USA i Maple Leaf Gardens i Toronto presenterades spelarna i båda lagen i en lineup och när Börje Salmings namn ropades upp följde en flera minuter lång stående ovation.

En blyg 25-årig Salming visste inte vart han skulle ta vägen.

– Hur kan de göra det med en svensk som kommer över där och så plötsligt får jag en stående ovation i stället för Kanada, sade Börje Salming i SVT-dokumentären Hockeyns historia.

När Tidernas hockeygala arrangerades i Avicii arena i november utsågs ovationerna för Salming till tidernas ögonblick i svensk ishockey.

Börje Salming hyllades stort i samband med Tidernas hockeygala på Avicii Arena så sent som i förra veckan.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Avslutade i AIK

Efter att ha flyttat från Kiruna AIF till klassiska Brynäs, där han återförenades med hockeybrodern Stig, blev det 17 NHL-säsonger, 16 i Toronto och en avslutande i Detroit.

Sedan avslutade han karriären med tre säsonger i AIK i elitserien.

Börje Salming vann två SM-guld med Brynäs, tog silver och brons i VM och spelade OS 1992 – 40 år gammal.

Han innehar fortfarande Toronto Maple Leafs poängrekord för backar, spelade totalt 1 229 matcher i NHL och Stanley Cup-slutspelet, togs sex gånger ut i NHL:s första- eller andra All Star-lag och nominerades fem gånger till Norris Trophy, priset som bäste back.

Han blev förste svensk att väljas in i Hockey Hall of Fame och står staty utanför Torontos nuvarande hemmaarena Scotiabank Arena.

Göran Sundberg/TT