Det rostiga plåtskjulet borde innehålla en lagerlokal eller en liten industri.
Istället rymmer det Lidköpings läckraste hus där ägarna kaxigt provat nya oprövade material.
– Och jag som inte gillade rostiga hus, utbrister Marie Dahlberg.
Tänk er en sockerbit men av modell riktigt stor. Rosten kryper längs fasaden och ger en gyllenbrun ton i den annars så gröna skogsgläntan.
Här finns ett lager för skogsmaskiner eller kanske en verkstad. Det var vad jag trodde jag när jag först promenerade förbi byggnaden.
I dag vet jag bättre.
Marie Dahlberg och Anders Rydén lurar de flesta med sitt nya cortenbeklädda hus – Villa Corten.
För på husets framsida uppenbaras ett lyxigt sommarhus som med sina stora fönster mot skogen, fälten och en liten skärva av Vänern, är ett nytt spännande inslag i ett traditionellt sommarstugeområde på Kålland.
Sommarstugan som stod där tidigare köpte de på impuls år 2015. De besökte platsen på kvällen, lyste med sina mobiltelefoner i mörkret och bestämde sig.
– Vi är obotliga jasägare jag och Anders, säger Marie.
”Vi är obotliga jasägare”
Det gick några år och sedan kom Anders på idén. Efter att ha anlitat Ranaverken i Tråvad för byggnation av industrilokaler, blev han inspirerad av deras byggteknik.
Han ville riva stugan och bygga nytt.
– Jag ville bygga kostnadseffektivt och gillar lite annorlunda grejor.
Resultatet blev en tio gånger elva meter stor kub – ett ramverk av stål som kläddes med sandwichelement och cortenplåt. Isoleringen består av mineralull och taket är gjort av galvaniserad metall.
– Jag var först inte intresserad och hoppades att Anders bara skulle bara glömma den här idén. Jag som inte gillade rostiga hus. Men sedan ändrade jag mig, säger Marie.
”Byggnaden är ju egentligen ett plåtskjul som är öppet i ena ändan – nästan ett banalt koncept”
Paret beskriver att processen från start till färdigt bygge haft inslag av impulsiva idéer på lösningar tagna i stunden.
– Vissa saker kom vi på dagen innan hantverkaren skulle komma, säger Marie.
I så fall har de lyckats undvika de fallgropar som följer med den typen av nyckfullhet. För huset andas helhet rakt igenom vad gäller ytskikt, färg, material och komposition.
En arkitekt har varit med och hjälpt till med att få finess på linjerna.
– Byggnaden är ju egentligen ett plåtskjul som är öppet i ena ändan - nästan ett banalt koncept. Tekniken de använt gör att huset inom några år kan se ut som en lite bedagad industrikåk. Jag hjälpte till att addera något. Lite värme, säger Hans Kihlén på Arkitekt Kihlén.
Valnötsribbor i taket
Det innebar bland annat att husets beklädnad byttes från målad plåt till det mer levande och varma cortenstålet.
En annan till synes obetydlig detalj som är högst väsentlig är taklutningen.
Istället för ursprungsläget - en fyrkant med platt tak - är taket vinklat så att det vidgar och ger rummet liv invändigt.
– Det är ett sätt att trolla med effekt, säger Hans Kihlén.
Ett sedumtäcke på taket gör att huset smälter in i naturen och en liten kvadratisk balkong innebär fin utsikt samtidigt som den fungerar som tak för entrédörren.
Invändigt är taket med valnötsribbor en viktig detalj. Valnötsribborna återkommer sedan på väl valda platser.
Slipat betonggolv, ett gigantiskt fönsterparti, färgskalor i vitt, svart, varm rost och mörk grön – utgör en blandning av varmt och kallt. En industritrapp leder upp till entresolplanet där vardagsrum och sovrum finns. Med stor precision och finess har Marie smyckat rummen sparsamt med mattor, möbler och lampor.
Ger andra äran
Marie ”skyller” all finess på andra – även om det är uppenbart att hon själv som sammanhållande kraft måste besitta en hel del kunskap om färg och form.
– Jag är inte så bra på inredning och design men däremot är jag extremt duktig på att bygga relationer och omge mig med stjärnor som jag bollar idéer med, säger hon ödmjukt.
Några av stjärnorna under bygget är hantverkarna och de leverantörer som de anlitat från Lidköping och Skaraborg – men även duktiga kompisar.
Som en vanlig villa
Hon ser att huset har en extra potential med sina luftiga ytor liksom den stora terrassen.
– Jag vill att huset ska leva, vara inkluderande och vara föremål för olika aktiviteter. Grupper kan komma hit för matlagning, produktfotografering, releaser och yogaevent. Vi bor i huset på sommarhalvåret men det kan även användas som en offentlig yta.
Vad kostar ett bygge som detta – det undrar nog många.
– Min tanke var att göra det kostnadseffektivt. Var det sedan har hamnat totalt, vet jag inte – men inte mer än en vanlig villa, säger Anders.
Villa Corten
Plats: I skogsglänta nära Vänern utanför Lidköping på Kålland. Kvällssol.
Storlek: Totalt 140 kvadratmeter varav 30 kvadratmeter utgör entrosolplanet.
Terrass framsida – 100 kvadratmeter.
Rumsindelning: Vardagsrum med kök, två gästrum och badrum på bottenplan. Tv-rum och ett sovrum med balkong på entrosolplanet.
Uppvärmning: Vattenburen värme i alla golv. Tilluftsaggregat.
Fasad: Sandwichpaneler klädda med cortenstål
Unik byggnad
Det unika med byggnaden sitter i de fyra ytterväggarna som till skillnad från andra cortenhus består av 200 mm sandwichpaneler som vid leverans är klädda med cortenstål. Huset är det första i sitt slag Sverige som Rana Stålbyggnad varit delaktigt i.
Insidan av panelerna är vit och utgör idag en stor del av insidan i husets kök och allrum.
Cortenplåt består av bland annat koppar, nickel, krom och fosfor. Detta gör att cortenplåt både är rosttrögt och motståndskraftigt.
Det används i offentliga miljöer, mycket inom industrin och på senare år även som trädgårdsdekoration.