Hoppa till huvudinnehållet

Restaurangen värderas till 8,4 miljoner: ”Vi har lagt ett bud”

Publicerad:
Flera byggnader ingår i Idas Bryggas anläggning. Dessa och tomträtten värderas till 8,4 miljoner kronor. Bengt-Inge Carlsson, Tibro är en av intressenterna som vill ta över.
Flera byggnader ingår i Idas Bryggas anläggning. Dessa och tomträtten värderas till 8,4 miljoner kronor. Bengt-Inge Carlsson, Tibro är en av intressenterna som vill ta över. Foto: Arkiv

En försäljning på exekutiv auktion av skuldtyngda Idas Brygga i Karlsborg kommer närmare sedan ägarnas överklagande avslagits. Ägaren försöker fortfarande få till en försäljning och SLA kan nu avslöja en av spekulanterna.

Kronofogden har under hösten gjort två utmätningar i tomträtt och byggnader (pantsatta) på Idas Brygga. Syftet är att driva in pengar för att betala bolagets miljonskulder.

Utmätningarna kan leda till att tomträtt och byggnader säljs på exekutiv auktion nästa år.

Tomträtt

Karlsborgs kommun äger

En tomträtt innebär att ägaren till marken upplåter fastigheten till en tomträttsinnehavare. I fallet med Idas brygga äger Karlsborgs kommun fastigheten Svanvik 4:4 där anläggningen är uppbyggd. Idas Brygga i Karlsborg AB har tomträtt fram till 2040.

Bolagets ägare, Jan Möller, har överklagat utmätningsbesluten till tingsrätten i Skaraborg, men fick nyligen avslag på det första överklagandet.

Tingsrätten skriver i sitt beslut från den 18 november att Kronofogden bedömt att det inte finns något utmätningsbart lösöre utan att det är försvarligt att mäta ut fast egendom. Förutom de utmätta skulderna finns fordringar på över fyra miljoner kronor. Tingsrätten går på Kronofogdens linje och konstaterar att bolaget inte har styrkt sina argument för att deras överklagande skulle bifallas.

Beslutet går att överklaga till hovrätten, men där krävs prövningstillstånd.

Värderas till 8,4 miljoner

Därmed rycker en försäljning närmare. Under processen har Kronofogden låtit en extern byrå värdera tomträtten och byggnaderna. Konsulten har satt marknadsvärdet till 8,4 miljoner kronor.

Ägaren till Idas Brygga, Jan Möller, skriver i en kommentar till SLA att man kommer begära prövningstillstånd och att man aktivt försöker hitta en köpare och en lösning där en exekutiv auktion undviks. Enligt honom finns det flera intresserade köpare.

En försäljning kan inte ske utan Kronofogdens medgivande och att alla skulder är lösta. Idag är fastigheten belagd med säljförbud kopplad till utmätningen.

Lagt ett bud

En av spekulanterna som vill ta över Idas Brygga är Bengt-Inge Carlsson, företagarprofil i Tibro (EHCC Fastigheter, Millners) vilket han bekräftar.

– Vi får se vilken väg det tar. Jag vet att de för dialog med flera, men vi har lagt ett bud. Det gjorde jag i ett tidigt stadium. Idas brygga är ju som turistmål outstanding, kommenterar han.

Bengt-Inge Carlsson bekräftar intresset för att köpa Idas Brygga.
Bengt-Inge Carlsson bekräftar intresset för att köpa Idas Brygga. Foto: Anita Enocksson
Flera byggnader ingår i Idas Bryggas anläggning. Dessa och tomträtten värderas till 8,4 miljoner kronor.
Flera byggnader ingår i Idas Bryggas anläggning. Dessa och tomträtten värderas till 8,4 miljoner kronor. Foto: Åsa Lord
Kronofogdens beslut: Restaurangen ska säljas på exekutiv auktionKronofogden utreder utmätning på restaurangenNu vill ägarna sälja Idas Brygga: ”Har varit en tuff period”

Artikeltaggar

Idas bryggaKarlsborgKronofogdenNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.