Samarbetspartier med olika syn på sjukhusens behov – splittrade om budgeten

Publicerad:
Den grönblå oppositionen har fortfarande samverkan, men ser olika på hur pengarna ska användas. Pär Lundqvist (L), Cecilia Andersson (C), Lars Holmin (M) och Stefan Svensson (KD), lägger fram fyra olika tilläggsbudgetar på regionfullmäktige nästa vecka. Foto: Max Törnqvist

Den tidigare regionledningen går skilda vägar när de lägger sina alternativa budgetförslag. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna vill hålla hårt i pengarna så vill Liberalerna göra nya satsningar.

Liberalerna ligger nära den nya rödgröna regionledningens förslag. Men partiets gruppledare tonar ner likheterna.

Alla partier i regionfullmäktige kan göra förändringar i en tilläggsbudget för nästa år utifrån nya lägen.

Det nya styret i Västra Götalandsregionen är numera Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är också en orolig tid, med krig i Ukraina, kraftig inflation, höga elpriser och betydligt högre pensionskostnader för regionen.

Den nya regionledningen vill lägga mer pengar på vården och väljer att gå med 1,6 miljarder i underskott nästa år med hänvisning till synnerliga skäl enligt kommunallagen.

Kristdemokraterna är kritiska.

– Budgetraderna i det rödgröna förslaget är en hisnande läsning. Den politiska ledningen gör antagandet att de ekonomiska påfrestningarna är av tillfällig karaktär och att vi befinner oss i något slags normalläge inom ett par år. Det nämns inte med ett ord hur man tänker agera om inflationen biter sig fast eller om lågkonjunkturen fördjupas och blir långvarig, säger Stefan Svensson (KD).

L vill säkra sjukhusen

Men Kristdemokraternas samarbetsparti i den tidigare regionledningen går liknande väg som S, V och MP.

Liberalerna kalkylerar med ett underskott nästa år på närmare 1,3 miljarder kronor. Även Liberalerna åberopar synnerliga skäl. De ökar anslagen till sjukhusen från två till tre procent.

– Vi säkrar det som sjukhusen redan räknat med, med hänvisning till bland annat hög inflation, förklarar Pär Lundqvist, gruppledare för Liberalerna.

Men den uppräkningen gör vare sig Moderaterna eller Kristdemokraterna. KD står kvar vid två procents uppräkning, dessutom lägger de ett krav på effektiviseringar inom vården på 0,25 procent nästa år. I realiteten blir det en sänkning från 2 till 1,75 procents uppräkning.

Kristdemokraterna föreslår även att de övriga nämnderna bara får ett påslag på 0,75 procent, istället för som tidigare utlovat, två procent.

Liksom Moderaterna vill de avskaffa husläkarsystemet.

”Ofrivillig ensamhet”

Kristdemokraterna satsar tio miljoner kronor på ”ofrivillig ensamhet”, pengar som ska gå till kulturnämnden för att möta ensamma äldre.

Liberalerna vill, förutom ytterligare uppräkning av sjukhusens budgetar, ge mer pengar till primärvården med ökad satsning på fast läkare för regionens invånare.

– För att kunna bygga upp den nära vården så är husläkare, fastläkare, helt centrala, menar Pär Lundqvist.

L nära rödgröna

Liberalerna ligger nära den tilläggsbudget som de rödgröna föreslagit. Pär Lundqvist tycker inte det är konstigt.

– De rödgröna har till stor del använt sig av den budget som grönblå la i juni, med vissa små justeringar. Min bedömning är att vi ligger nära den budget vi tog i juni.

Den främsta orsaken till att de grönblå inte väljer ett budgetsamarbete, är enligt Pär Lundqvist, Sverigedemokraternas vågmästarroll. I ett läge när S, V och MP är större än de grönblå, kan riskera att Sverigedemokraterna röstar på det grönblå budgetalternativet.

– I så fall fäller vi den rödgröna ledningen och då måste vi vara beredda att styra tillsammans med Sverigedemokraterna. Och det är inte vi.

Ett budgetsamarbete med den nya ledningen lär det inte heller bli.

– Nej, det ser jag inte som möjligt. De kommer dessutom att presentera en helt ny budget till våren, då får vi väl se hur nära eller långt ifrån varandra vi ligger. Men spontant tror jag att skillnaderna blir större, säger Pär Lundqvist.

Centerpartiet har ännu inte presenterat sitt förslag till tilläggsbudget. Vi har berättat om Moderaternas förslag i en tidigare artikel.

Artikeltaggar

PolitikVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare