Hoppa till huvudinnehållet

Barn fick allvarliga skador på förskola – kommunen: ”Extraordinär händelse”

Publicerad:
Ett barn fick allvarliga skador efter en olycka på en av kommunens förskolor. En internutredning av händelsen har genomförts och vissa åtgärder ska också ha vidtagits. (Bilden är en illustration)
Ett barn fick allvarliga skador efter en olycka på en av kommunens förskolor. En internutredning av händelsen har genomförts och vissa åtgärder ska också ha vidtagits. (Bilden är en illustration) Foto: Magnus Carlsson/Arkiv

Ett barn fick allvarliga skador i en olycka på en kommunal förskola i Skövde. Kommunen bekräftar att det finns en händelse som man betecknar som ”extraordinär”, men vill i övrigt av hänsyn till barnet och hens familj inte kommentera olyckan.

Enligt uppgifter till SLA ska olyckan på den kommunala förskolan ha inträffat inomhus för en tid sedan. Barnet ska ha fått allvarliga skador men ska delvis ha återhämtat sig och mår idag bättre. Däremot ska det ha funnits en överhängande risk för att skadan skulle fått större påverkan. Exakt hur olyckan gick till är okänt för SLA.

”Extraordinär händelse”

Sofhia Lind, avdelningschef förskola, Skövde kommun, kan inte kommentera olyckan av hänsyn till det drabbade barnet och hens familj och att det är sekretess kring ärendet. Hon vill därför inte beskriva vad som hände när barnet skadade sig. Men hon konstaterar att när ett barn drabbas av en olycka är det rutin att händelsen anmäls – antingen är det en ”vanlig” olycksanmälan eller om det rör en allvarlig olycka anmäls den i kommunens eget system som en ”extraordinär händelse”.

Har ni den senaste tiden gjort en anmälan enligt just den rubriceringen, ”extraordinär händelse”?

– Ja det har vi, bekräftar Sofhia Lind.

Intern utredning

Anmälan ska också ha lett till, enligt samma rutin, att händelsen utretts internt. Exakt hur utredningen gått till vill Lind inte avslöja men hon förklarar att det rent generellt kan handla om att man ser över vad som lett till olyckan, om det finns brister i verksamheten eller lokalerna. Åtgärder kan vidtas beroende vad som kommer fram i utredningen.

Men i övrigt rapporteras inte en olycka på en förskola där ett barn drabbas vidare till exempelvis någon myndighet. När barn som går i grundskola eller gymnasium drabbas hanteras det enligt Arbetsmiljölagen och åtgärder vidtas utifrån det.

Åtgärder har vidtagits

– Så är det, men det innebär inte att vi tar lätt som olyckor som inträffar på våra förskolor. Självklart gör vi allt vi kan för att förhindra att barn skadas, och om det har hänt något utreder vi för att komma fram till vilka åtgärder som kan förhindra liknande händelser igen.

Vilka åtgärder har ni vidtagit på den aktuella förskolan?

– Efter utredningen som är gjord har vi flyttat och tagit bort en del inredning.

Analys av elevskador

Vad händer med den information som förs in i ert system efter en olycka? Använder ni den för att utveckla verksamheten och lokalerna och se över olycksrisker i ett bredare perspektiv, exempelvis övergripande på alla förskolor?

– När det sker händelser som betecknas som extra ordinära är jag som avdelningschef enligt rutin alltid inkopplad vilket innebär att om det kommer fram saker som behöver åtgärdas på en förskola kan det leda till att vi behöver göra åtgärder på andra förskolor i kommunen. I kommunens systematiska arbetsmiljöarbete har man enligt rutin analys av elevskador.

Har kommunen ett försäkringsskydd för den här typen av händelser? Kan vårdnadshavare begära skadestånd eller annan form av ersättning av kommunen?

– Kommunen har en olycksfallsförsäkring för barn, ungdomar och andra grupper inom Skövde kommuns verksamhet. Vid en skada eller olycka görs en skadeanmälan via länk ifrån Skövde kommuns hemsida. Om ett barn har råkat ut för en skada som vårdnadshavarna anser orsakats av kommunen kan de begära skadestånd enligt skadeståndslagen. En förutsättning för att kommunen skall hållas skadeståndsskyldig är klarlagt att kommunen genom uppsåt, oaktsamhet eller annan försumlighet orsakat skadan.

Artikeltaggar

ÅtgärderFörskolorOlyckorSkola och utbildningSkövdeSkövde kommunUtredningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.