Hoppa till huvudinnehållet

Darwin och Bo ute på tur – skildrar lokalhistoria i ny bok

Publicerad:
Bo Rudolfsson tillsammans med Darwin. Foto: Bo rudolfsson

”Halta-Maja” i Åsle Tå, Junker Jägares sten i Tiveden och ”Lasse i Berget” i Husaby är några skaraborgska berättelser som skildras i ”Darwins resa genom Sverige”. Bakom böckerna står Bo Rudolfsson tillsammans med sin golden retriever-kompanjon som har rest landet runt i jakt på spännande lokalhistoria.

Det började med att den tidigare läraren Bo Rudolfsson från Gävle ville njuta av pensionärslivet till fullo. Efter införskaffande av husbil och systemkamera begav han sig ut på tur för att utforska Sveriges 25 landskap tillsammans med sin hund Darwin. Samtidigt var planen att dela med sig av sina upplevelser på Facebook.

– Då var det flera som sa: ”Du måste skriva en bok”, och när min mamma sa samma sak bestämde jag mig för att göra det, säger Bo till SLA.

Del två

Del ett släpptes för ett år sedan och del två släpptes den 11 november. I de två böckerna skildras intressanta lokala berättelser och sägner från hela Sverige, sammanlagt 130 till antalet. I Västergötland handlar det bland annat om Torsten Rudenschöld från Läckö, Hindens rev i Lidköping, ”Hungerstenarna” i Gullspång, ”Lasse i Berget” i Husaby och Junker Jägares sten i Tivedens nationalpark.

Den sistnämnda är en sägen som handlar om ett förälskat par som går ett grymt öde till mötes.

– Jag försöker dramatisera det hela och göra oss en del av berättelsen. Därför tog jag med sovsäcken och sov över vid Junker Jägares sten, säger Bo.

Junker Jägares sten vilar på en sägen om ett förälskat par.
Junker Jägares sten vilar på en sägen om ett förälskat par. Foto: Bo Rudolfsson

Darwin var bara tolv veckor när det första äventyret nalkades. Det är nu drygt fem år sedan.

– Han har tyckt det varit jättekul. Det har blivit långa promenader och många bad.

I den nya boken kan man också läsa om ”Halta-Maja” som bodde i Åsle-Tå utanför Falköping.

– Jag åkte dit för att jag hade hört att man kunde få fina bilder, men så kom alla de här intressanta berättelserna fram om personer som hade bott där.

Åsle Tå utanför Falköping.
Åsle Tå utanför Falköping. Foto: Bo Rudolfsson

Boken riktar sig till alla, och Bo har förhoppningar om att skolor ska kunna använda materialet i undervisningen. Han säger att många äldre verkar finna extra stort intresse att läsa om de historiska berättelserna som ligger på gränsen mellan fantasi och verklighet.

– Man kanske har hört talas om dem tidigare och vill veta mer. Men generellt sett kan jag säga att kunskapen om lokalhistoria är ganska dålig, men jag vill att unga ska känna till de gamla sägnerna så att de får leva vidare.

Någon del tre är dock inte att vänta:

– Nu längtar jag tillbaka till kravlösa resor med husbilen. Jag har fått en fin start på pensionärsåren, avslutar Bo.

Del två släpptes den 11 november.
Del två släpptes den 11 november.

Artikeltaggar

BerättelserFalköpingHusabyHusbilarHusdjurKulturarvKulturhistoriaLitteraturLokalhistoriaSkaraborgSkövdeTivedens nationalparkTorsten Rudenschöld

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.