Hoppa till huvudinnehållet

Hyllade Börje Salming: ”En fantastisk person”

Publicerad:
Innan matchen mot Surahammar hyllade Skövde IK Börje Salming.
Innan matchen mot Surahammar hyllade Skövde IK Börje Salming. Foto: Bildbyrån

Inför Skövde IK:s match mot Surahammar hyllades Börje Salming med en tyst minut. SIK:s tränare Staffan Lundh har mött hockeylegenden.

– Han måste rankas som en av de absolut bästa och när man hör vad som sägs så förstår man att det var en fantastisk person, säger Staffan Lundh.

I torsdags kom beskedet att Börje Samling somnat in, 71 år gammal. Under helgen har Salming hyllats på arenor runt om i Sverige och på söndagseftermiddagen var det Skövde IK:s tur att hylla en av svensk hockeys allra största.

Storslagna planerna – Billingebacken ska bli Lilla Schladming

Inför matchen hölls en tyst minut och spelarna i SIK hade även specialgjorda klistermärken på hjälmarna.

– Det var jättefint och det är han väl värd. Jag satt i bilen när jag hörde det och ja, att det kan gå så fort. Det var skönt att han fick åka till Kanada och även hyllas på galan här i Sverige, säger Skövde IK:s tränare Staffan Lundh.

Skövde IK slog Surahammars IF med 6–1.
Skövde IK slog Surahammars IF med 6–1. Foto: Anton Gustavsson

Efter 17 NHL-säsonger vände Börje Salming i början av 90-talet hem till Sverige för att spela i Elitserien med AIK. Samtidigt gjorde Staffan Lundh sina sista säsonger i Färjestad.

– Jag har ju mött honom, men det var väldigt länge sedan. Jag minns inte så mycket från mina egna matcher, men jag kommer ihåg när jag var nio år och var i Karlstad och kollade hockey för första gången. Jag var Brynäsare från början och såg Salming spela, det var 1972 tror jag.

Bytte klubba – sedan sänkte han Surahammar

Staffan Lundh fortsätter:

– Det är jättesvårt att jämföra spelare, men han måste rankas som en av de absolut bästa och när man hör vad som sägs så förstår man att det var en fantastisk person.

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.