Hoppa till huvudinnehållet

Ökat vårdbehov med batterifabriken: ”Vi behöver ha pengar i förväg”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Nu börjar politikerna prata om ett större utbud av vård i Mariestad.
Nu börjar politikerna prata om ett större utbud av vård i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

När befolkningen i Mariestad och Skaraborg spås växa kraftigt i samband med etablering av en batterifabrik, så behöver också vården växa.

Nu vill Skaraborgs sjukhusstyrelse att regionstyrelsen börjar planera för det redan nu. Det kan bland annat handla om en utbyggnad av sjukhuset i Mariestad.

Pär Johnson har tillsammans med sjukhusstyrelsens vice ordförande Susanne Berglund (S) skrivit ett brev till regionstyrelsen angående den befolkningsökning som förväntas komma i samband med att Volvo planerar en stor batterifabrik i Mariestad, med flera tusen anställda.

”För kommunerna i Skaraborg innefattar detta bland annat kraftfullt reviderade prognoser vad gäller befolkningsökning, behov av bostäder, skolor och infrastruktur. Detta kommer naturligtvis också att på olika sätt påverka Skaraborgs Sjukhus i form av ett ökat vårdbehov som överstiger den historiska trenden.”

Så står det att läsa i brevet till regionstyrelsen.

– Vi ritar om kartan där nordöstra Skaraborg kommer att bli mer befolkat och kommer att behöva ett vårdutbud som vi inte har i dag, säger Pär Johnson.

Han ser att det skulle ge utökade möjligheter till att få mer vård i Mariestad.

– Det skulle kunna skapa resurser för att bygga ut sjukhuset i Mariestad. Det gäller bara att få regionen att förstå det och hjälpa oss, säger han.

Samtidigt kommer han själv att även fortsatt ingå som politiker i regionen. Han avgår som sjukhusstyrelsens ordförande då han också ska vara kommunalråd i Lidköping, men han blir istället ersättare i regionstyrelsen, styrelsen där övervägande viktiga beslut fattas. Som ersättare får han delta på regionstyrelsens sammanträden.

– Man kan ju säga att jag skriver ett brev till mig själv...

Pär Johnson (L), ordförande Skaraborgs sjukhusstyrelse, ser möjligheter att bygga ut sjukhuset i Mariestad med hänvisning till batterifabriken.
Pär Johnson (L), ordförande Skaraborgs sjukhusstyrelse, ser möjligheter att bygga ut sjukhuset i Mariestad med hänvisning till batterifabriken. Foto: Helene Magnusson

Pär Johnson vill att regionen skyndar på med att se över vad som kan behövas om Skaraborg växer kraftigt.

– Svårigheten är om man väntar. Vi får anslag beroende på hur befolkningen växer, men den växer successivt. Vi behöver ha pengarna i förväg.

Han räknar också med att det kommer många människor till Mariestad under själva byggprocessen, med byggnadsarbetare, projektledare med flera.

– Vi kommer att få en ökad befolkning successivt, men den ökade hälso- och sjukvården kanske behövs mycket snabbare. Vi vill vara proaktiva och möta detta.

Skaraborgs sjukhusstyrelse efterfrågar regionstyrelsens prognos för befolkningsökningen i Skaraborg, och kommande behov av ökad sjukvård samt finansieringsmodell för den ökningen.

Artikeltaggar

Regionstyrelsen VärmlandSkaraborgs sjukhusVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.