Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är alla sporterna under SM-veckan

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Mathilda Hansson, SK Vitesse siktar mot tävlingarna i Billingebacken.
Mathilda Hansson, SK Vitesse siktar mot tävlingarna i Billingebacken. Foto: Privat

19 olika sporter medverkar när Skövde i början av nästa år arrangerar SM-veckan. SLA har tagit en närmare titt på sporterna och vad det blir för tävlingar som kommer att avgöras i Skövde.

Boccia

Boccia är en stor parasport och spelas vanligtvis både individuellt och i lag. På SM-veckan är det boccia i tvåmannalag som gäller. Bocciatävlingen avgörs i Skövdehem Arena. Grundspelet kommer att avgöras den 3 februari. Finalspelet avgörs dagen därpå.

Boule

I boule tävlar man i lag under SM-veckan.
I boule tävlar man i lag under SM-veckan. Foto: Per Claesson

Bouletävlingen på SM-veckan är en lagtävling. I varje lagmatch möts man i 6 singlar (1 mot 1), 3 dubblar (2 mot 2) och 2 tripplar (3 mot 3). Lagen samlar poäng och när ett lag når 16 poäng är mötet avgjort.

I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har spelarna tre klot vardera. Den segrande klubben/laget får sedan representera Sverige i Europacupen. Spelet pågår under tre dagar 3-5 februari. Tävlingarna avgörs på Lillegården.

Brottning

Brottningen avgörs under två dagar i Arena Skövde. 3 och 4 februari. Det kommer att tävlas i hela 22 viktklasser och samtliga tre stilar (fristil herrar, grekisk-romersk stil herrar och fristil damer) är representerade under båda dagarna.

Tolv viktklasser avgörs under lördagen och tio under söndagen. Finalpassen sker under eftermiddag/kväll.

Bowling

Bowlarna gör upp i SM i tremannalag.
Bowlarna gör upp i SM i tremannalag. Foto: Göran Persson

För bowlingen är det SM i tremannalag som avgörs under SM-veckan i Skövde. Spelformen som kommer att användas kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

Tre herrlag och tre damlag kvalificerar sig till uppgörelsen kring medaljerna i Arena Skövde. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel. 64 herrlag och 32 damlag kommer att delta i kvalspelet. Vilka som kvalificerar sig till SM-veckan avgörs i december. Lagen har sedan, om de vill, möjligheten att byta ut två spelare till finalspelet.

Finalspelet i Skövde avgörs i en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget från kvalet möter det andra-placerade laget. Vinnaren där får sedan möta kvalvinnarna om titeln svenska mästare.

Casting

Även här rör det sig om en lagtävling. Under SM veckan kommer lag-SM inomhus att avgöras i Haspel Arenberg (där man använder ett haspelspö och kastar mot ett flerringat mål med en svart mittpunkt som är gjord av plåt).

Varje lag består av tre eller fyra personer, laget kan bestå av både herrar och damer. Dessutom kan laget bestå av kastare som inte tillhör samma förening. I varje match ställer laget upp med tre kastare.

Samtliga lag möter varandra en gång där en seger ger en poäng. Det lag som tagit flest poäng när alla mött alla blir svenska mästare.

Castingen avgörs i Arena Skövde den 3 februari.

Crosskart

Crosskarten avgörs på Falköpings motorstadion
Crosskarten avgörs på Falköpings motorstadion

Den som vill se crosskart får bege sig till Falköpings motorstadion, där tävlingarna avgörs. Tävlingarna avgörs med hjälp av tre kvalheat innan de främsta gör upp i semifinaler och final. Den som är först över mållinjen i finalheatet blir svensk mästare.

Crosskart avgörs den 2 februari.

Dans

Dans finns i en rad olika former, och under SM-veckan tävlas det i Tiodans, Hiphop, Disco och Slowdance.

Samtliga dansgrenar avgörs i Arena Skövde under en dag. Nämligen den 5 februari.

Draghund

Draghundstävlingarna avgörs på Billingen och pågår under tre dagar. 2-4 februari. Under SM-veckan tävlar man i nordisk stil, combined, pulka och släde (fyrspann). Dessa olika stilar delas sedan in i A,B och C grupper beroende på vilken hundras man tävlar med.

I nordisk stil åker föraren skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. I combined gäller gemensam start där hunden drar en pulka som väger 0,5 – 0,7 ggr hundens vikt. Föraren är kopplad med en lina till pulkan. Efter första varvet går ekipagen in för att lämna av pulkan för att sedan åka ytterligare ett var med linkörning.

Släde (fyrspann) inleds med en prolog med individuell start. Sträckan är 7,5 km. Stilen innebär att en förare kör en släde som dras av fyra hundar. Föraren står på slädens medar. Hundarna styrs med kommando från föraren. Tiderna från prologen anger placering i startfältet inför finalen som genomförs som masstart. I släde tävlar herrar och damer i samma klass.

E-cycling

Här får publiken följa avatarer på en skärm, samtidigt som man kan se den aktive cyklisten samtidigt. Sverige anses vara långt fram inom E-cyclingen. Den unga sporten har till och med genomfört ett Tour de France virtuellt.

I Skövde kommer 15 damer och 15 herrar bli inbjudna att tävla om SM-titeln. Tävlingen avgörs den 2 februari i Arena Skövde. E-cyclingen är en nykomling på SM-veckan vinter.

Kyokushin

Kyokushinkai kallas även fullkontaktskarate, och är hårdare än de flesta andra karatestilar. Tävlingarna avgörs i Arena Skövde på lördagen den 4 februari.

SM riktar sig till tävlande i juniorklasser, U21 samt seniorer.

Längdskidor

Se separat artikel

SM-veckan med i landslagets planer: ”Där vill vi vara med”

Parallellslalom

Här är det tävlingar i Billingebacken som väntar den 4 februari.

32 damer och 32 herrar åker under förmiddagen ett kval.

Därefter bestäms startordningen för 16-delsfinalerna. Den som var snabbast i kvalet möter den långsammaste (32:an), näst snabbaste möter 31:an och så vidare.

Under alla finalheat åker åkarna i två parallella banor, ett åk i vardera bana. Den som har snabbaste totaltid i de två åken går vidare till nästa omgång.

Finalstegen ser ut som följande: 16-delsfinal, 8-delsfinal, kvartsfinal, semifinal, och slutligen match om 3-4:e pris samt finalheat.

De svenska världscupåkarna kommer dock inte att vara på plats utan det är åkarna som är på nivån under som kommer att delta.

Rallycross

Återigen är det Falköpings motorstadion som gäller när Rallycrossen avgörs den 2 februari. Här täv­lar damer och herrar på lika villkor. I Rallycross tar man poäng fram till semifinalerna genom tider. Alltså kan ett heat med snabba tider för alla generera bättre poäng för exempelvis trean i heatet än en långsammare vinnare i kommande heat.

Efter tre körda tidsheat blir det två semifinaler och de tre bästa från varje semifinal går till finalen.

Rallysprint

Falköpings motorstadion står värd även för Rallysprinten, som går den 5 februari.

Sprint-SM avgörs över en sträcka som körs flera gånger och den som vinner finalåket blir svensk mästare. Före tävlingen rekognoserar förare och kartläsare tävlingsbanan och skriver noter om vägens karaktär som sedan kartläsaren ger föraren under tävlingen.

Simulatorgolf

Golfen gör debut som vinteridrott i samband med SM-veckan i Skövde. SM spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning.

De åtta bästa i respektive klass kommer sedan att vara med i finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan. Den 2 februari spelas kvartsfinaler för damer och herrar. 3 februari är det semifinaler och finaler för damer och herrar. Paragolfarna spelar såväl kvartsfinaler, som semifinaler och final den 4 februari.

Styrkelyft

Tävlingar i styrkelyft pågår i Arena Skövde under fyra dagar, 2-5 februari.

Kvinnor tävlar i åtta viktklasser från -47 kg upp till + 84 kg. Herrar i åtta viktklasser från -59 kg till + 120 kg. Lyftaren har tre försök i varje gren (knäböj, bänkpress och marklyft) och de högsta delgrensresultaten summeras i ett total resultat.

Det går också att tävla i enbart bänkpress under mästerskapet. Det kommer även att tävlas i Parabänkpress under SM-veckan.

Virtuell bilsport

Avgörs i Arena Skövde den 4 februari. Kvalet är genomfört innan tävlingarna i Skövde, och Arena Skövde är sedan platsen för finalen.

För de som kvalar sig till finaltävlingen gäller sen samma upplägg som en vanlig rallycrosstävling. Fyra kvalheat där tiden är viktig. De som samlar flest poäng där går vidare till semifinaler och de bästa där får köra final.

Skillnaden mot rallycross är att förarna här tävlar i simulatorer istället för i riktiga bilar.

X-Trial

Tävlingarna avgörs på Lillegården 3 februari.

X-trial körs med motorcykel på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Sporten handlar om balans där det gäller för förarna att ta sig fram genom sektionerna utan att sätta ner fötterna. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

Tävlingen inleds med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var två gånger. De sex bästa går vidare till huvudtävlingen.

Huvudtävlingen inleds med en semifinal. Därifrån går de fyra bästa förarna vidare och gör upp om SM-guldet.

Artikeltaggar

AlpintBouleBowlingBrottningCrosskartDanssportGolfRallycrossSM-veckan i SkövdeStyrkelyft

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.