Hoppa till huvudinnehållet

Positiv effekt av flytten: ”Kul att få nya kompisar”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Efter en dryg vecka i samma lokaler, men utan att ha träffas ”på riktigt” var fredagens samling efterlängtad. ”Det är jättekul, det känns redan som att vi fått nya kompisar” säger sexorna från Frösve och Ryd.
Efter en dryg vecka i samma lokaler, men utan att ha träffas ”på riktigt” var fredagens samling efterlängtad. ”Det är jättekul, det känns redan som att vi fått nya kompisar” säger sexorna från Frösve och Ryd. Foto: Roland Svensson

Det kan komma något gott även ur saker som först kan kännas trista. Det är vad som hände när Frösveelever tvingades flytta till Rydskolan. ”Det är kul – vi har massor att prata om” säger några av eleverna som blivit kompisar över skolgränserna.

Lokalproblemen på Frösve skola leder till en omfattande flyttkarusell. För skolans sexor blev det extra stora förändringar. De har egentligen sina klassrum på högstadieskolan Stöpen eftersom det inte finns plats för alla på Frösve, men när de behövdes för yngre Frösveelever var det sexorna som fick flytta.

”Fanns en oro”

Sedan en dryg vecka åker de istället buss till Rydskolan. Inte konstigt om de förändringarna först kändes jobbiga.

– Inledningsvis fanns det en oro, men snart, när de fick veta mer hur det skulle fungera, har det varit positivt, säger Frösveläraren Lina Eriksson som också poängterar att de alla känner sig välkomna på Rydskolan.

Det blir Rydskolan för Frösves sexor – bussas till nya skolan

– Vi märkte direkt också att det fanns en nyfikenhet på Rydseleverna. De har nämligen inga raster ihop eftersom våra scheman inte alls synkar.

– Eleverna har varit väldigt nyfikna på varandra, nu tycker de att det är kul och spännande att få träffas, säger lärarna Lina Eriksson och Magnus Andersson.
– Eleverna har varit väldigt nyfikna på varandra, nu tycker de att det är kul och spännande att få träffas, säger lärarna Lina Eriksson och Magnus Andersson. Foto: Roland Svensson

”Spännande och kul”

Ur det föddes idén till att de ”inflyttade” två Frösveklasserna och de två Rydsklasserna skulle få träffas och umgås ett par timmar på fredagen.

– Våra elever har också velat träffa Frösveeleverna, det är härligt att se deras reaktioner. De tycker att det är spännande och kul när det händer något och att det kommer nya elever hit, säger Magnus Andersson, mentor Rydskolan.

Fotboll lockade många av sexorna från de båda skolorna. De som inte var med och spelade tittade på och pratade.
Fotboll lockade många av sexorna från de båda skolorna. De som inte var med och spelade tittade på och pratade. Foto: Roland Svensson

”Hur bra som helst”

Och det var ett lyckat drag – de 110 eleverna passade verkligen på att bekanta sig. Många blev kompisar direkt, även om de känt en liten oro innan hur de andra eleverna var.

– Men det har gått hur bra som helst, vi har en massa att prata om. Framför allt om killar, sade ett glatt tjejgäng som drog runt i lokalerna.

– Det enda som är lite jobbigt med flytten hit är att åka buss, men det går ändå bra det också.

Frösveföräldrar: "Våra barn blir sjuka i de här lokalerna”

Andra fikade, spelade biljard och pingis och många elever deltog i en fotbollsmatch på skolgården.

Aktiviteten på fredagen var uppskattad - sexorna från Frösve och Ryd fick chansen att lära känna varandra.
Aktiviteten på fredagen var uppskattad - sexorna från Frösve och Ryd fick chansen att lära känna varandra. Foto: Roland Svensson

– Det är verkligen jättekul att de har kommit hit. Roligt med nya kompisar. Jag känner i och för sig ingen av dem än, men jag hoppas lära känna dem, sade en par av åskådarna vid fotbollsmatchen.

Artikeltaggar

BiljardBussarLina ErikssonLärareMagnus AnderssonRydskolanSkolorStöpenTrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.