Hoppa till huvudinnehållet

Många chefsavhopp i Skövde: ”Våra chefer är attraktiva på arbetsmarknaden”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Att det finns en rörlighet i en så stor organisation är inte konstigt och ibland kan det sammanfalla att många slutar inom samma period” säger HR-chefen Sofia Myhrman.
”Att det finns en rörlighet i en så stor organisation är inte konstigt och ibland kan det sammanfalla att många slutar inom samma period” säger HR-chefen Sofia Myhrman. Foto: Johan Espefält/Arkiv

Ett flertal höga chefer har lämnat Skövde kommun, andra har sagt upp sig och är på väg bort. Men trots de tidigare larmen om tystnadskultur kopplar HR-chefen Sofia Myhrman inte avhoppen till dåligt arbetsklimat.

– Nej, inte alls. Min bild är att det inte finns en gemensam nämnare till varför de slutar, istället handlar det om naturliga orsaker.

Uppsägningarna och avhoppen har duggat tätt - det senaste ett och ett halvt åren har många chefer lämnat Skövde kommun. Senast i raden av chefer som sagt upp sig är fastighetschefen Hans Björkblom, grundskolechefen Karin Hallhagen Bagby, mark- och exploateringschefen Mikael Zsiga och ekonomichefen Maria Vaziri har aviserat att hon ska sluta till våren.

Toppchef lämnar Skövde kommun – har fått jobb i hemkommunen

Sedan tidigare har bland andra om gymnasiechefen Bengt Stenhammar, gatuchefen Daniel Lindh och säkerhetschefen Markus Wästefors slutat. Även två sektorschefer - Per Kjellander och Rickard Karlsson - har lämnat sina chefsposter i kommuntoppen.

Ingen har kritiserat

Ingen av de många cheferna har uttryckt att det skulle vara dåligt arbetsklimat hos arbetsgivaren Skövde kommun och att det skulle vara skälet till att de lämnar. Istället har det varit förklaringar som handlar om att de vill ”testa något nytt”, ”gå vidare i karriären”, ”få nya utmaningar” eller att ”jobba närmare hemorten”.

Men det som senare ledde till en utredning kring en påstådd tystnadskultur i kommunen initierades med att chefer på ett möte uttryckte missnöje med arbetsklimatet. Den efterföljande utredningen visade inte på en utbredd tystnadskultur fast avslöjade att det inom vissa sektorer fanns en grogrund för det.

Bengt Stenhammar har lämnat sin tjänst som gymnasiechef i Skövde kommun.
Bengt Stenhammar har lämnat sin tjänst som gymnasiechef i Skövde kommun. Foto: Roland Svensson

35 chefer har slutat

Men att detta skulle kunna kopplas till de många avhoppen tillbakavisar Sofia Myhrman, HR-chef i Skövde kommun, bestämt.

– För det första är Skövde kommun en stor organisation med cirka 5 000 anställda, varav cirka 200 är chefer. Att det finns en rörlighet i en så stor organisation är inte konstigt och ibland kan det sammanfalla att många slutar inom samma period.

Statiskt visar att hittills i år har 35 chefer slutat, vilket är betydligt fler än 2021 då det var 23 som slutade och 2020 (21 avgångar).

– Men så här ser det ut i hela landet, kanske var rörligheten mindre under pandemin och när den släppte taget var det fler som ville byta jobb.

”Naturliga orsaker”

– Vi ser inget som helst samband mellan de olika avhoppen. Det finns naturliga orsaker till varför cheferna går vidare till andra tjänster. Vi tycker också att det är roligt att våra chefer är attraktiva på arbetsmarknaden och efterfrågade på andra håll.

Att chefer som i mångt och mycket är spindeln i nätet i verksamheten slutar kan bli bekymmer. Men enligt Myhrman har man i kommunen sett många goda exempel där kollegor inom verksamheten går in och tar ansvar tills en ny chef är på plats.

Karin Hallhagen Bagby, grundskolechef, har sagt upp sig och slutar om några månader.
Karin Hallhagen Bagby, grundskolechef, har sagt upp sig och slutar om några månader. Foto: Roland Svensson

– Det har fungerat väldigt väl och ett ökat ansvar gör också att andra anställda utmanar sig själva och utvecklas. När nya kommer in bidrar det också till en utveckling av verksamheten.

Anlitar konsulter

När chefer slutar måste nya rekryteras, vilket i sig innebär extra arbetsuppgifter och extra kostnader.

Stenhammar lämnar chefspost i Skövde – blir skolchef för naturbruksskolor

– Till viss del sköter vi nyrekryteringarna själva, det är ju visserligen en extra arbetsuppgift och kostnad räknad i arbetstimmar. Men i de fall vi anlitar rekryteringskonsulter, vilket vi gör när det handlar om högre chefstjänster, kostar det i genomsnitt 120 000 till 150 000 kronor per tillfälle.

– Men det är ändå nödvändigt att arbeta på det sättet eftersom konsulterna söker upp lämpliga personer, exempelvis utanför Skaraborg, för en viss tjänst och ställer frågan om de är intresserade. Det handlar ofta om personer som kanske inte ens sökt ett annat jobb. Det vore omöjligt för oss i kommunen att klara av den typen av uppdrag själva.

Rickard Karlsson lämnade under hösten sin tjänst som chef för sektor service.
Rickard Karlsson lämnade under hösten sin tjänst som chef för sektor service. Foto: Anna Warner

”Inget misslyckande”

Att kommunen skulle ha misslyckats i sina rekryteringar eftersom flera av cheferna slutat efter en ganska kort anställningstid i Skövde håller Myhrman inte med om.

– Nej, de har ju bidragit under sin tid här och rekrytering är inte helt enkelt, saker kan hända under resans gång. Vi jobbar med människor och en organisation måste också tåla förändringar.

Mikael Zsiga, mark- och exploateringschef, har sagt upp sig.
Mikael Zsiga, mark- och exploateringschef, har sagt upp sig. Foto: Per Engelbrektsson
Skövdes säkerhetschef slutar – får nytt jobb i grannkommunenDaniel Lindh lämnar kommunen - blir regionchef

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.