Hoppa till huvudinnehållet

Två författarskap i fokus på biblioteket

Publicerad:
Tibro bibliotek gästades av författarna Tomas Kindenberg och Lena Andersson. Foto: Elof Johansson

Författarna Lena Andersson och Tomas Kindenberg var inbjudna till författarkvällen på Tibro bibliotek för att berätta lite om sitt skrivande.

Efter Towe Lindbloms välkomnande både till publik och författare så tog Tomas Kindenberg plats på, som Towe kallade den, scenen.

Tomas skriver korta noveller på en till två sidor – så kallade mikronoveller – med ganska skruvad och mörk humor. Han debuterade 2006 med ”Kan du inte bara vara pinsamt tyst”. 2012 kom nästa utgåva som heter ”Humoristen” och 2019 kom ”Här var det mörkt”, vilken belönades med Selmapriset.

Han läste några av sina noveller så att publiken fick en uppfattning. Lite annorlunda, men som många på något sätt kunde känna igen sig själva i. På frågan hur han tyckte det gick på premiärframträdandet sa han:

– Jag var så nervös före, men det gick riktigt bra, tycker jag, och publiken var intresserad. Mikronovellerna började florera redan på 1920-talet när Hemingway skrev ner små berättelser på servetter när han satt på sina stamställen och drack sin favoritdryck Mojito.

Yvonne köpte en signerad bok av Lena Andersson.
Yvonne köpte en signerad bok av Lena Andersson. Foto: Elof Johansson

Towe hälsade sedan Lena Andersson välkommen.

– Vi träffades i Göteborg på bokmässan och då passade jag på att bjuda in dig till en träff som den ikväll. Turligt nog tackade du ja och det är vi tacksamma för här i Tibro.

Lena debuterade 1999 med ”Var det bra så” som speglade det nya mångkulturella Sverige. När hon 2013 kom ut med ”Egenmäktigt förfarande” belönades hon med Augustpriset, ett stort genombrott för henne

I år kom hon ut med ”Koryféerna”, en konspirationsroman som handlar om mordet på landets främste statsman Carl Stjärne som skjuts ner på öppen gata. Mycket likheter med mordet på Olof Palme, men med ett helt annat bevismaterial i denna roman.

Romanerna ”Sveas son” och ”Dottern” tillsammans med ”Koryféerna” blev något av en trilogi fast det inte var meningen från början.

– Jag har aldrig någon hel roman i huvudet när jag börjar att skriva utan det kommer efter hand. Det kan bli mycket ändringar och strykningar efter hand innan jag bestämmer att nu är det klart, sa Lena.

– Därför är romankaraktärerna mycket viktiga eftersom de kan dyka upp i olika sammanhang.

Artikeltaggar

LitteraturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.