Hoppa till huvudinnehållet

Villa och garage förstördes i brand – en person förd till sjukhus

Publicerad:
En villa och ett garage brann ner till grunden i Forsvik under torsdagskvällen. En person har förts till sjukhus med brännskador.
En villa och ett garage brann ner till grunden i Forsvik under torsdagskvällen. En person har förts till sjukhus med brännskador. Foto: Räddningstjänsten östra Skaraborg

En omfattande brand utbröt i en villa och ett intilliggande garage i Forsvik under torsdagskvällen. Fastigheterna var helt övertända när räddningstjänsten kom till platsen.

– Mannen som bor i den drabbade fastigheten har sprungit över till sin granne som i sin tur ringt 112, säger Fredrik Bergström på polisen.

Det var vid 21-tiden på torsdagen som ett larm om en brand inkom till SOS. Inringaren ska i larmsamtalet uppgett att en villa brann för fullt och att den var övertänd. Händelsen utspelade sig på Bruksvägen i Forsvik i Karlsborgs kommun.

Vid 21.20-tiden var fyra enheter från räddningstjänsten på plats vid fastigheten. Fler styrkor var då på väg. Det handlade bland annat om släck- och tankbilar samt ett ledningsfordon från räddningstjänsten. Även en ambulans kallades till platsen.

Fredrik Bergström, stationsbefäl på Skövdepolisen, uppgav vid 21.30-tiden att kraftiga lågor slog ut både från flertalet fönster samt taket. En äldre man, som bor i det drabbade huset, ska ha ådragit sig brännskador i samband med händelsen.

– Han ska ha sprungit över till sin granne och hon larmade i sin tur 112. Det är för mig ännu oklart om det kan finnas några personer kvar i byggnaden, säger Fredrik Bergström.

  • Foto: Åsa Lord
  • Foto: Åsa Lord
  • Foto: Åsa Lord
  • Foto: Åsa Lord

”Snabbt förlopp”

Ulf Seglert, vakthavande befäl på räddningstjänsten, uppgav under kvällen att både den större villan och det intilliggande garaget var bortom räddning.

– Byggnaderna är helt övertända och det verkar som att förloppet har varit snabbt. Däremot finns det ingen spridningsrisk till övriga byggnader. Vad som orsakat branden kan jag inte svara på i nuläget. Vi får återkomma med detaljerna, säger han vid 21.40-tiden.

Finns det personer kvar i villan?

– Nej, enligt uppgifterna från villaägaren så finns det inga personer kvar.

Foto: Läsarbild

Har ni valt att gå in med rökdykare?

– Nej, eftersom vi fått uppgifter om att ingen person finns kvar i byggnaden så har vi låtit bli det. Det är bara att låta fastigheterna brinna ner till grunden. Det är ingen idé att spola vatten på det, det är redan totalförstört.

Vad kan du säga om villaägarens skadeläge? Enligt polisen har han blivit brännskadad i samband med händelsen.

– Han hade brännskador i någon form, men mer kan jag inte säga om det.

Huset var ett av Forsviks äldsta. Bilden är tagen under 1910-talet, på trappan står Sven Bremsjö med familj.
Huset var ett av Forsviks äldsta. Bilden är tagen under 1910-talet, på trappan står Sven Bremsjö med familj. Foto: Privat

Transporterad till sjukhus

Vid 22-tiden meddelade Mikaela Warhed, larmoperatör på SOS händelseinformation, att en person transporterats till sjukhus med ambulans. Hon hade inga närmare uppgifter om skadeläget.

Polispatrullen som skickats till Bruksvägen får främst uppgiften att undersöka vad som orsakat branden. Det är i nuläget oklart om det finns någon misstanke om brott.

– Vi kommer att vara kvar hela natten, men börjar säkert att avveckla inom ett par timmar. En tankbil får hålla ställningarna under nattens gång, säger Ulf Seglert vid 22.30-tiden.

Vid 05.30-tiden var räddningstjänsten kvar på platsen med en resurs, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Brann fortfarande

Under fredagsförmiddagen brann det fortfarande på vissa ställen i ruinerna av huset som var ett av Forsviks äldre.

– Huset uppfördes som tjänstebostad för ingenjörer och gjutmästare 1874, berättar Forsviksbon Bo Bremsjö.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättForsvikKarlsborgs kommunOlyckor och katastroferSOS AlarmVillor

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.