Hoppa till huvudinnehållet

200 nya smittade i Skaraborg - men mörkertalet är stort

Publicerad:
Covid-19 ökar kraftig i Skaraborg. Förra veckan registrerades nästan 200 nya fall, vilket av allt att döma bara är en bråkdel av det totala antalet fall i hela befolkningen. Foto: Adam Ihse / TT

Antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblades under förra veckan i Skaraborg, jämfört med veckan före.

Men det är väldigt ojämnt fördelat mellan kommunerna. Från några kommuner har det bara registrerats ett fåtal fall.

Två nya dödsfall i covid-19 har rapporterats från Skaraborg.

Tibro är den kommun som toppar sett till sin storlek med 24 bekräftat smittade förra veckan. Det är nionde högsta plats i hela landet per 10 000 invånare. Tidaholm har också många fall, relaterat till invånare, men ingen ökning sedan föregående vecka.

I Skövde och Lidköping har antal smittade nästan fördubblats och i Falköping syns en tredubbling. Hjo hade inga fall under vecka 47, under vecka 48 har de sju bekräftat smittade.

Liksom tidigare kan konstateras att mörkertalet är stort eftersom så få av befolkningen testas och bokförs hos Folkhälsomyndigheten. Bara patienter, brukare och personal inom sjukvård och omsorg registreras om de visar positivt för covid-19.

Häromdagen berättade vi också om att antalet smittade patienter på Skaraborgs sjukhus hade ökat kraftigt från 14 förra veckan till 45 i onsdags.

Under förra veckan registrerades två nya dödsfall i Skaraborg med covid-19 som främsta dödsorsak. En av de avlidna var enligt Socialstyrelsens statistik, hemmahörande i Mariestad, den andra i Falköping.

Bekräftade fall av covid-19 i Skaraborg
Kommunv 47v 48
Essunga15
Falköping721
Grästorp01
Gullspång62
Götene19
Hjo07
Karlsborg11
Lidköping1425
Mariestad414
Skara77
Skövde2446
Tibro724
Tidaholm2020
Töreboda24
Vara1011
Totalt104197

Artikeltaggar

CoronavirusetSkaraborgVårdVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.