Hoppa till huvudinnehållet

Priserna går ner på bostäder – Skövde står säkert: ”Mot en normal marknad”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Fredrik Johansson och Anders Ahlm ser, trots siffrorna, en stark bostadsmarknad i Skövde.
Fredrik Johansson och Anders Ahlm ser, trots siffrorna, en stark bostadsmarknad i Skövde. Foto: Philip Alfredsson

Bostadspriserna har gått nedåt.

Samtidigt minskar antalet försäljningar, enligt ny statistik.

Hur mår fastighetsmarknaden i Skövde?

– Vi ser en stabilisering av marknaden, och vi ligger fortfarande på en bra nivå, säger Fredrik Johansson, på Fastighetsbyrån i Skövde.

Bostadsmarknaden är på en lätt nedgång i Västra Götaland. Enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik, har antalet bostadsaffärer, under föregående kvartal, minskat med närmare 25 procent jämfört med samma period förra året.

Rent generellt i vårt län har priserna minskat med 7 procent för bostadsrätter, och 8 procent för villor – enbart under de tre senaste månaderna.

I Skövde kommun har bostadsrätterna gått ner med 5,9 procent, och villorna med 8, jämfört med för tre månader sedan.

Men är Skövde i en negativ trend?

– Vi rör oss snarare mot ett mer normalt läge på bostadsmarknaden. Åren under pandemin har varit snudd på extrema, där bostäder sålts långt över utgångspris innan visningarna ens ägt rum. Vi ser ingen minskning i antalet försäljningar, det är bara att det går lite långsammare och att folk tänker över sina bostadsköp mer, vilket vi ser som positivt, säger Fredrik Johansson, franchisetagare och försäljningschef på Fastighetsbyrån i Skövde.

Fredrik Johansson fortsätter satsa som franchisetagare.
Fredrik Johansson fortsätter satsa som franchisetagare. Foto: Philip Alfredsson

Fredrik har varit mäklare sedan 2011, och har sett betydligt tuffare tider än dagens situation.

– I vårt område är köpare och säljare på samma nivå, och vi har en bra ruljans på bostäder. Vi har satsat på att anställa fler mäklare nu under hösten, det är fortsatt god marknad i Skövde, säger han.

En väntad normalnivå

Att marknaden går upp och ner, är inget ovanligt. Räntorna har legat på en rekordlåg nivå under många år. I början på nittiotalet kunde räntorna, utan problem, nå femton procent.

Anders Ahlm, tidigare franchisetagare, har varit med i branschen under en lång tid.

– Bostadsmarknaden mår bra i Skövde, det har den gjort under en väldigt lång period. Är man tveksam över räntor och elpriser är det alltid bra att rådfråga sin bank och mäklare, för att se vilka nivåer man kan lägga sig på, säger Anders, och fortsätter:

– Är man orolig över bostadsmarknaden är det alltid ett hälsotecken när det fortsatt satsas på nybyggnationer, vilket det också gör rejält i vårt område.

Du har ju varit med i flera olika upp- och nedgångar. Vad har du för råd till de som funderar över dagens läge?

– Titta ur ett längre perspektiv, det är viktigt att kunna zooma ut.

Tre tips från mäklarna – så ska du tänka i dagens bostadsmarknad

1. Undersök kommande årsavgift för bostadsrätter. Den kan höjas mer än du tror, det är viktigt att noga undersöka föreningens ekonomiska situation.

2. Om du ska sälja – planera i god tid, om du kan. Att hastigt behöva sälja blir sällan bra för någon. Du kan få ett lägre pris än vad du önskar, och kan även tvingas lämna bostaden med kort varsel.

3. Budgetera för en högre ränta än vad du realistiskt kommer hamna på. Det ger dig en mer hållbar ekonomisk situation. Hellre att du får en positiv överraskning med en lägre ränta, än tvärtom.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterBostäderEkonomiFastighetsbyrånMäklareSkövdeSkövde kommunVillor

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.