Hoppa till huvudinnehållet

Föreslaget – motorburen ungdom kan engageras för att skapa trygghet

Publicerad:
Ungdomar med a-traktor får en trygghetsskapande funktion om KD får bestämma. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kan lite hjälp från motorburna ungdomar vara ett sätt att öka tryggheten i Tibro? Det tror i alla fall Kristdemokraterna som lägger en ny motion.

Maria Maric (KD) har tagit inspiration av Tidaholms kommun, där ungdomar med bil anlitades av kommunen för att köra ut varor under pandemin. I ett samarbete med trygghetsskapande syfte, där också polisen ingår, ska ungdomarna nu hålla utkik när de är ute och åker.

Marc menar att ungdomar har ett oförtjänt dåligt rykte för att de gillar hög musik.

– Javisst, de har sin kultur. Men de är en viktig del av samhället. Jag vill visa dem det och jag vill visa Tibro det.

Ungdomarna som deltar i projektet får uppgiften att anmäla in avvikelser. Ser de åtgärdsbehov, som trasig belysning, hål i vägen, läckor, kontaktar de kommunen. Skulle de upptäcka ett pågående brott anmäler de det till polisen.

– Jag har pratat med några av de som kör epa och frågat om tycker det här är en bra idé. Jag har fått grönt ljus från dem, säger Maric.

”Känna att det är tryggt”

Maria Maric (KD).
Maria Maric (KD). Foto: Jesper Sydhagen

Maric menar att påståenden om att Tibro skulle vara en av de otryggaste kommunerna i Skaraborg spär på känslan av otrygghet. Här tror hon att ungdomars närvaro kan ha en positiv inverkan.

– Vi menar att Tibro är tryggt. Men man måste också få känna att det är tryggt.

Ungdomarna som deltar ska få en ersättning i form av ett presentcheck på bränsle. Någon ungefärlig prissumma kan Maric inte ange.

– Jag vill att det ska fylla tanken i alla fall.

Blir det inte en uppmuntran till ungdomarna att köra bil mer?

– De får gärna köra mycket bil. Det är väl jättehärligt med ungdomar som umgås och har intressen. Så jag ser inget problem med att det skulle öka deras vilja att köra.

Artikeltaggar

PolitikTibroTrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.