Hoppa till huvudinnehållet

Major från Skövde prisas för artikel om Flygvapnets stridspiloters situation

Publicerad:
SLA
redaktion@sla.se
Major Sophie Bosdotter, Göta Trängregemente, T2, och major Tommy Wellborg, Norrbottens Flygflottilj, F21, mottagare av Tibellska priset.
Major Sophie Bosdotter, Göta Trängregemente, T2, och major Tommy Wellborg, Norrbottens Flygflottilj, F21, mottagare av Tibellska priset. Foto: Försvarsmakten/F21

Sophie Bosdotter, major vid Göta Trängregemente i Skövde, har erhållit Kungl. Krigsvetenskapsakademiens nyinrättade Tibellska priset tillsammans med sin kollega major Tommy Wellborg, Norrbottens Flygfottilj, för sin artikel ”Att skjuta ut sig – varför stridspiloter väljer att lämna Försvarsmakten i förtid”.

Artikeln handlar om faktorer och omständigheter som påverkar motivationen hos flygvapnets stridspiloter och vad Försvarsmakten kan göra för att behålla sina erfarna piloter. Bosdotter och Wellborg tar upp situationen med dagens aktiva piloter men också med de som har valt att lämna Försvarsmakten sedan 2013.

Pristagarna är båda elever på Försvarshögskolans Högre kurs.

Tibellska priset

Tibellska priset inrättades i år av Akademien för att stimulera till ytterligare hög kvalitet i den försvars- och säkerhetspolitiska debatten. Priset delas ut till bästa artikel som antagits för publicering i Akademiens Handlingar och Tidskrift, gemenligen kallad Gulan. Krigsetenskapsakademien grundades 1796 av Gustav Wilhelm af Tibell bl a med uppgiften att söka, skapa och sprida kunskap om Sveriges säkerhet och försvar. Pristagarna belönas med kr. 20.000 vardera.

Artikeltaggar

AkademiFörsvarshögskolanFörsvarsmaktenKurserNorrbottenSkola och utbildningSkövdeTidskrifter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.