Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: Efter rekorddyra helgen – nu sticker svenska elpriserna iväg på nytt

Publicerad:
Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och rullar nu på en miniminivå. Arkivbild.
Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och rullar nu på en miniminivå. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna rusar i hela Sverige och det oljeeldande Karlshamnsverket togs i drift under morgonen.

Ringhals 3 är "i det närmaste" uppe i full effekt, enligt Vattenfall.

Elläget i Sverige är ansträngt och Svenska kraftnät satte därför i går Karlshamnsverket i Blekinge i beredskapsläge.

Vid klockan 6 i morse togs kraftverket i drift och ligger nu i så kallad "rullande minimumlast" på 40 megawatt.

– Vi rullar på en mindre last nu helt enkelt, en låg produktion, säger Björn Magnusson, kommunikationsansvarig på Karlshamnsverket.

Inget behov just nu

Enligt Svenska kraftnät fasades effektreserven i Karlshamnsverket in för att snabbt finnas tillgänglig om behov skulle uppstå.

"Vi har inte behov av deras effekt just nu. De beordrades på minlast då R3 (Ringhals 3) infasning drog ut på tiden”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, i en kommentar till TT via mejl.

Ringhals 3 mot full effekt

I helgen har tre av sex svenska kärnkraftsreaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga.

Enligt Vattenfalls presstjänst har inspektionen och kontrollen av generatorerna i Ringhals 3 under helgen gått enligt plan och reaktorn är nu “i det närmaste” uppe i full effekt, och kommer att vara uppe i full effekt under förmiddagen.

Oskarshamn 3 är tagen ur drift mellan den 9 och 18 december. Också denna stängning är generatorrelaterad.

Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarten har flyttats fram till 23 februari.

Dyr vecka väntar

Det är kylan i kombination med att en stor del av den svenska kärnkraften tillfälligt är tagen ur drift som pressat upp prisbilden.

Efter en rekorddyr helg väntar nu ännu en vecka med höga priser.

I södra halvan av landet, elområde 3 och 4, landar måndagspriset på 4:55 kronor per kilowattimme, med enskilda toppar under ett antal timmar på cirka sex kronor.

Det är högt men inga rekord, runt månadsskiftet augusti/september var elen som mest uppe omkring 5:70 i Sydsverige i snitt över dygnet.

I Norrland, elområde 1 och 2, stiger dygnspriset från 2:62 kronor på söndagen till 3:14 kronor/kWh på måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften.

Artikeltaggar

ElKärnkraftMiljöMomsNord PoolOskarshamnRekordRinghalsSvenska kraftnätTeknik och vetenskapVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.