Hoppa till huvudinnehållet

Nonchalans sätter pensionärer på pottkanten

Publicerad:
Pensionär med plånbok och sedlar.
Pensionär med plånbok och sedlar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alldeles för ofta drabbar politisk nonchalans enskilda människor. Det senaste exemplet är ändringarna av riktåldern för pension till 66 år. Den som jobbat ett helt yrkesliv ska kunna förvänta sig en rimlig och rättvis pension. Ack så snopna 100 000 pensionärer blir när de får allt annat än just det. Alla pensionärer födda 1957 går miste om den skattesänkning som skulle utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension. Det är inte rimligt att den som behövt gå i pension tidigare ska straffas för det.

Alla som arbetar avstår löneutrymme som vi själva kunde investerat för att trygga vår pension eller konsumerat. Detta sker via arbetsgivaravgiften som innebär att pengar betalas in till både den allmänna och premiepensionen från den första lönekronan. Att pension därmed ska ses som en uppskjuten lön finns det god grund för, och därför bör den beskattas just som det.

När förra regeringen justerade grundavdraget för pensionärer för att säkerställa att pensionärer inte skulle betala högre skatt på sin uppskjutna inkomst än vad en löntagare yngre än 65 betalar för sin lön valde man en konstruktion baserad på just ett höjt grundavdrag för den som är över 65 år. Redan då var det uppenbart att de som tvingats gå i pension före riktåldern för pension skulle i kläm. Ändå valde den förra regeringen att gå vidare med förslaget.

Nu har denna konstruktion fått till följd att de som är födda 1957 och tar ut pension 2023 kommer behöva betala markant högre skatt än de som är födda tidigare. Det innebär att 100 000 pensionärer riskerar att hamna i kläm. På en pension om 20 000 kronor per månad innebär det en skattehöjning med 2 000 kronor i månaden. Hur stor skattehöjningen blir varierar beroende på pensionens storlek, mellan 1 100 och 2 300 kronor per månad. En oskälig och orimlig orättvisa orsakad av nonchalanta politiker som väljer att inte göra något åt saken. Priset för den politiska nonchalansen betalas av pensionärerna födda 1957 som hamnar på pottan.

Riksdag och regering behöver tänka om kring grundavdraget för äldre. Skattereglerna måste fungera ihop med regelverket för pensioner så att intentionen med den förändrade skatten – nämligen att det inte ska göras skattemässig skillnad på pension och lön – blir verklig. Dagens konstruktion innebär en orättvisa som slår hårt mot många pensionärer.

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarna

Artikeltaggar

Debatt