Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Här lever kravgrisarna ”all inclusive”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Mattias Eklund och Lars Johansson driver en Kravmärkt grisgård i Horn.
Mattias Eklund och Lars Johansson driver en Kravmärkt grisgård i Horn. Foto: Tobias Larsson Franzén

Julskinkan är ett självklart val för många svenskar på julbordet. Att kunna veta var köttet kommer i från och hur djuret har levat är något som allt fler tycker är viktigt.

Hos Ekobolaget i Horn har grisarna möjlighet att äta, sova och böka i den mån de själva vill.

I Sverige finns ett 30-tal kravmärkta grisproducenter som bildar branschföreningen Jord på trynet. Lantbrukarna Mattias Eklund och Lars Johansson driver en sådan anläggning på gården Åna 1 i Horn genom företaget Ekobolaget. 2013 valde de att slå ihop sina verksamheter med Kravcertifierad spannmålsodling. 2017 tog de steget att börja föda upp eko-grisar.

– Vi tyckte att det såg ut som en ganska trivsam produktion att hålla på med, samtidigt som vi ville utöka sysselsättningen i bolaget, säger Mattias.

"All inclusive”

Att vara kravcertifierad innebär bland annat grisarna ska få utlopp för sitt naturliga beteende och kunna gå ute under den varma delen av året.

Hos Ekobolaget släpps grisarna ut på sommarbete den 1 maj men även i stallet, med plats för 300 grisar, kan de röra sig fritt.

– De kommer åt sin mat när de vill, kan lägga sig och sova eller böka i halmen och gå ut på ”uteterrassen” om de vill ha frisk luft eller sola sig. På sommaren har de gyttjebad, säger Lars, och Mattias fyller i:

– Vi brukar säga att det är som ett ”all inclusive”.

De trivs med arbetet och odlar 85 procent av fodret själva. Till sin hjälp har de Patrik Rosell som anställd.

– Vi trivs jättebra med produktionsformen, och ser en potential i det. Men ett problem vi ser framöver är lönsamheten.

Varje gris vägs

Det som gör anläggningen i Horn ytterligare unik är att varje gris har ett elektroniskt chipp i örat och passerar en våg på väg till den automatiska utfordringen. Det gör att de kan hålla koll på varje enskild gris vikt och ätvanor.

– Det var vi först med i Sverige på gris i storgrupp. Då kan vi se i datorn om det är någon som inte växer som den ska, eller inte har ätit. Det gör att vi kan säkerställa att alla djur mår bra, och tidigt upptäcka om någon har blivit sjuk.

"Uteterrassen” är en populär plats, även en kylig decemberdag.
"Uteterrassen” är en populär plats, även en kylig decemberdag. Foto: Tobias Larsson Franzén

Visst kan svinen också vara lite busiga av sig.

– Har de inget annat skoj att göra så hittar de på jäkelstyg, säger Lars.

– Det har hänt en och annan gång att man har glömt att stänga en grind ordentligt och snart så springer det ut ett långt tåg med grisar.

Deras kött säljs under de stora livsmedelskedjornas egna ekologiska varumärken. Det man ska leta efter är en Krav-märkning, vilket säkerställer att köttet kommer från någon av Jord på trynets gårdar.

Är det någon skillnad på smaken?

– Vi tycker ju det. Det beror på att de rör sig så mycket och att det blir en annan muskulatur, liknande nötkött, säger Mattias.

”Ett särskilt tillfälle”

Emma Rung är vd på Krav och säger att genom att köpa kravmärkt kan man vara säker på att djuren har haft ett bra liv.

– Julen är ett särskilt tillfälle där vi kan tänka extra på vad vi väljer att servera på matbordet.

– Krav är en märkning för ekologisk produktion och handlar om att leva upp till kriterier om en bra djurvälfärd, men också att inte använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. I julskinkans fall handlar det mycket om att djuren ska ha det bra – att grisarna får vara ute mycket och kunna böka runt, säger Emma.

Emma Rung, vd på Krav, hälsar på de nyfikna grisarna.
Emma Rung, vd på Krav, hälsar på de nyfikna grisarna. Foto: Tobias Larsson Franzén

Hur är intresset att köpa kravmärkt?

– Vi ser att många konsumenter tycker att frågan om djurvälfärd och miljö är jätteviktig, och att man vill bidra till ökad hållbarhet när man gör sina matval. Men det är en tuff situation med överlag stigande priser som många oroar sig för. Vi måste göra allt vi kan för att få konsumenterna att hitta fram till de ekologiska produkterna i hyllan även under ekonomiskt tuffa tider.

Om Ekobolagets anläggning, säger hon:

– Otroligt inspirerande att se deras initiativkraft och det otroliga arbetet som de lägger ner med skicklighet och kompetens, men också med stort hjärta för sina grisar.

  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • ”Se upp, här kommer vi!”
    ”Se upp, här kommer vi!” Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • ”Jag vill vara med!”
    ”Jag vill vara med!” Foto: Tobias Larsson Franzén
  • "Ta kort på mig”
    "Ta kort på mig” Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Lite mys.
    Lite mys. Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Grisarna kan röra sig fritt och äta när de vill.
    Grisarna kan röra sig fritt och äta när de vill. Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

DjurDjur och naturEkologisktKravmärktLantbrukMiljöVäring

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.