Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebo slapp fängelse för grova barnvåldtäkter – åklagaren överklagar

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Åklagaren anser att Skövdebon ska dömas till åtta års fängelse, det framgår av överklagandet till Göta hovrätt.
Åklagaren anser att Skövdebon ska dömas till åtta års fängelse, det framgår av överklagandet till Göta hovrätt. Foto: TT/Arkiv

Skövdebon dömdes nyligen för grov våldtäkt mot barn – men slapp fängelse. När fallet nu överklagas till hovrätten yrkar åklagaren på åtta års fängelse för mannen.

Mannen som är hemmahörande i Skövde åtalades vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för att under flera års tid ha utsatt ett närstående barn – som vid tiden för brotten var mellan sex och tolv år – för ett stort antal grova sexuella gärningar. Enligt åklagaren handlar det om i vart fall 65 tillfällen.

Slapp fängelse

Mannen dömdes nyligen av tingsrätten för grov våldtäkt mot barn under åren 2009 till 2012. Straffvärdet bedömdes vara sju års fängelse. Men när tingsrätten skulle bestämma påföljden tog man hänsyn till flera faktorer, som att man ansåg att han var under 18 år en större del av brottstiden, att det gått långt tid sedan brotten skedde och att han troligen förlorar jobbet på grund av domen. Istället för fängelse fick mannen skyddstillsyn och samhällstjänst i 220 timmar. Han skulle även genomgå ett behandlingsprogram.

Åtta års fängelse

Fel av tingsrätten anser kammaråklagare Anna Johansson som nu överklagar fallet till hovrätten, hon anser att straffvärdet på gärningarna är 12 års fängelse men yrkar att hovrätten ska döma mannen till åtta års fängelse.

Döms för grov våldtäkt mot barn – slipper fängelse

Åklagaren beskriver att övergreppen har skett i samma omfattning och frekvens under hela den tidsperiod som han åtalades för, nästan dubbelt så lång tid som tingsrätten dömde honom för. Enligt åklagaren finns det inget stöd för tingsrättens slutsats att större delen av brottsligheten begicks innan mannen fyllde 18.

Orkade inte anmäla

Att övergreppen, som ligger några år tillbaka i tiden, inte anmälts förrän förra året förklarar åklagaren med att brottsoffret inte orkade tidigare.

Mannen har dömts att betala 450 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Artikeltaggar

Anna JohanssonBrottBrott, lag och rättFängelseGrov kvinnofridskränkningSkaraborgs tingsrättSkövdeÅklagare

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.