ÅRSKRÖNIKA: Elowsons "Big five" en höjdare ett minnas: ”Det mesta stämde”

Publicerad:
FMCK Skövde Albin Elowson har varit överlägsen i svensk enduro i år där han har radat upp storsegrarna. Foto: Erica Augustsson

Vilket år, Albin Elowson!

2022 bjöd på en rakt igenom stark insats som gav seger i ”The big five”: SM, SCCS, Stångebroslaget, Gotland Grand National och Novemberkåsan. Svårslaget!

Jag har konstaterat det tidigare, och jag gör det gärna igen, då år 2022 inte är något undantag. De lokala enduroåkarna skämmer bort oss med fina resultat.

Både FMCK Skövde och Tibro MK fortsätter att leverera vassa förare som håller hög klass – både i endurospåret och på motocrossbanan.

Hur mycket man än försöker att hitta andra infallsvinklar när året nu summeras går det inte att blunda för den mest självklara: Albin Elowson.

FMCK Skövde-föraren nämns alltsomoftast när säsongerna har summerats på det här viset de senaste åren.

Så även nu. För under det gångna året stämde onekligen det mesta för den 27-årige Värsåssonen.

Det började redan vid Vintercupen östra Skaraborg där Elowson körde hem totalsegern förra vintern. Sedan fortsatte han att plocka segrar.

I SM2-klassen gick Skövdeföraren rent med sju segrar av sju möjliga i årets svenska mästerskap där han säkrade guldet i Töreboda redan i mitten av september när en deltävling återstod.

Säsongen avslutades sedan med de två mest klassiska endurotävlingarna – Gotland Grand National och Novemberkåsan.

FMCK Skövdes Linnéa Åkesson höll kampen om SM-guldet vid liv hela vägen fram till sista deltävlingen, men fick nöja sig med silver.
FMCK Skövdes Linnéa Åkesson höll kampen om SM-guldet vid liv hela vägen fram till sista deltävlingen, men fick nöja sig med silver. Foto: Erica Augustsson

Föga förvånande intog Elowson det översta steget på prispallen även i dessa två tävlingar efter nya imponerande insatser.

Det ligger mycket slit bakom ett SM-guld. Precis som det gör bakom en seger i GGN och Novemberkåsan.

Nu lyckades Albin Elowson med allt under en och samma säsong. Hatten av!

Tronskifte på gång?

Övriga lokala enduroförare får ursäkta att det skarpaste ljuset faller på Elowson, men visst finns det fler väl värda att nämna.

Inte minst hans klubbkollega Linnéa Åkesson.

19-åringen utmanade den svenska endurodrottningen Hanna Berzelius från Linköping om SM-guldet i år, men fick till slut ge sig med ett silver.

Berzlius tog sitt åttonde raka guld, men jag är inte förvånad om det här blev hennes sista. Åkesson har det som krävs för att ta över tronen 2023.

Och sedan ska inte Ella Bengtsson glömmas. Åkessons klubbkollega tog mc-kort dagen innan SM-premiären i Tibro och gjorde i år sin första seniorsäsong. 16-åringen vann en SM-deltävling, men landande till slut på fjärde plats efter lite strul i slutet av säsongen.

Marcus Adielsson tog Tibro MK:s enda medalj i endurons senior-SM där han körde hem silvret i SM3-klassen.

Tuff start för Gole

På motocrossbanan blev det en tuff start på säsongen för Tibro MK:s Anton Gole. Den regerande svenske mästaren avslutade 2021 års säsong med en allvarlig knäskada och det var osäkert om han någonsin skulle återses på en motorcykel igen.

Tibro MK körde hem guldet i motocrossens lag-SM och vann även seriecrossens division 1 för sjätte året i rad.
Tibro MK körde hem guldet i motocrossens lag-SM och vann även seriecrossens division 1 för sjätte året i rad. Foto: Tibro MK

Men när crossens SM-serie drog igång i Landskrona i april stod Gole på startgrinden igen. Säsongens första seger lät dock vänta på sig – ända till i Finspång i slutet av augusti.

Den 25-årige Tibroföraren avslutade starkt med fyra raka segrar, men fick se sig slagen av Götas Danne Karlsson som körde hem mästartiteln i MX1-klassen.

Ett guld blev det ändå för Gole.

Tillsammans med klubbkollegorna Gustav Öfverberg och Mattias Augustsson såg Anton Gole till att Tibro MK tog guld i lag-SM efter en rafflande kamp i Vissefjärda under hösten.

Medaljen var den sjätte raka i lag-SM för Tibro MK som fortsatt är starkt i lagsammanhang. För utöver guldet i lag-SM tog TMK även hem seriesegern i motocrossens västra division 1-serie för sjätte året i rad.

Artikeltaggar

Albin ElowsonAnton GoleEnduroFMCK SkövdeGotland Grand NationalLinnéa ÅkessonMotocrossNovemberkåsanTibro MK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare