Hoppa till huvudinnehållet

VM-truppen samlas: "Inget hört på ett tag"

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Jack Thurin intervjuad av IFK Skövdes klubbchef Johan Gustavsson i samband med IFK:s hemmamatch mot Aranäs i förra veckan.
Jack Thurin intervjuad av IFK Skövdes klubbchef Johan Gustavsson i samband med IFK:s hemmamatch mot Aranäs i förra veckan. Foto: Mattias Olsson

På måndagen samlas den svenska VM-truppen i handboll inför det kommande mästerskapet på hemmaplan, men Jack Thurin står utanför truppen.

– Landslaget är alltid ett mål, men det är många spelare som är bra, säger Jack som är hemma i Skövde över jul och nyår.

Jack Thurin får även i den här gången nöja sig med att vara med i bruttotruppen. När det kom till den slutliga uttagen av VM-truppen valde förbundskaptenen Glen Solberg att satsa på samma trio som vid EM där Sverige vann guld: Albin Lagergren, Linus Persson och Lukas Sandell har fortsatt förtroendet.

– Inga dåliga spelare precis, säger 23-årige Jack som jobbar på i sitt portugisiska klubblag, Porto och får hoppas på att hans tid kommer.

Han var med på ligalandslagets läger på Kanarieöarna i somras, då var förbundskapten Solberg på plats.

– Efter det har jag inte hört något på ett tag, säger Thurin utan att fundera så mycket på det.

Stort förtroende

I stället har han lagt all fokus på sin första säsong som proffs i Portugal. Han värvades till storlaget Porto som varvat ligaspel med Champions League. Jack Thurin har hela tiden fått ett stort förtroende av tränaren Magnus Andersson.

– Det kändes så redan från början och jag kom in i det ganska bra tämligen snabbt.

I Porto spelar Thurin mycket såväl framåt som bakåt och han är även lagets första straffskytt.

Just förmågan att vara en tvåvägsspelare är viktig, inte minst med tanke på möjligheterna att spela i landslaget. Glenn Solberg har varit tydlig sedan han tog över som förbundskapten att han helst vill ha spelare i laget som klarar såväl att spela anfall som försvarsspel. Detta för att minimera byte av spelare.

– Att spela både i anfall och försvar var ett av målen när jag valde att flytta utomlands. Detta för att fortsätta att utvecklas och jag får spela mycket i Porto.

Porto ligger i topp av den inhemska ligan, i Champions League väntar laget fortfarande på sin första seger. Jack Thurin har klarat spelet bra och står bokfärd för 34 mål på de nio matcherna. Han har bara lämnat planen mållös en gång. Flest mål, åtta, gjorde han mot Dinamo Bukarest och sedan gjorde han sex mot Paris SG och även mot Veszprém från Ungern.

"Har gått okej"

Jack Thurin har ställts mot många av de bästa spelarna i världen under hösten. Hur har det gått?

– Jodå, jag tycker det varit okej, även om man alltid vill gör det lite bättre.

I slutet av veckan åker han och flickvännen tillbaka till Portugal, då börjar träningen igen. Då får han följa sin moderklubb IFK Skövde strävan mot bättre resultat.

– Jag såg hemmamatchen mot Aranäs på plats och följer med bra även från Portugal. Det är små marginaler och jag tror självklart att det vänder. VM-uppehållet tror jag passar laget bra.

Artikeltaggar

HandbollIFK Skövde HKJack Thurin

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.