Hoppa till huvudinnehållet

Skolanställd misstänktes för brott mot barn – polisutredning nedlagd

Publicerad:
Personen som arbetade på en skola i Skövde misstänktes för att ha haft kontakt med barn på sociala medier i sexuellt syfte, men nu har brottsmisstankarna avskrivits.
Personen som arbetade på en skola i Skövde misstänktes för att ha haft kontakt med barn på sociala medier i sexuellt syfte, men nu har brottsmisstankarna avskrivits. Foto: TT/Arkiv

En skolanställd i Skövde misstänktes ha haft kontakt med barn på sociala medier i sexuellt syfte. Nu har polisutredningen lagts ned. ”Efter förhör och sedvanliga utredningsåtgärder kan vi inte se att personen har begått något brott” säger polisen Tomas Carlsson.

I slutet av november fick en medarbetare på en skola i Skövde sparken sedan det uppdagats att personen hade haft kontakt med barn i sexuellt syfte via sociala medier. SLA publicerade uppgifterna då tidningen nåtts av uppgifter från flera håll. Tidningen tog också del av chatt-konversationer där det tydligt framgick att medarbetaren ville träffa minderåriga barn i sexuella syften.

Kände till fallet

Personen polisanmäldes men enligt Tomas Carlson, gruppchef vid RC3, it-brottscentrum i Skövde, hade polisen redan tagit initiativet till en anmälan eftersom man fått kännedom om fallet.

– Vi har en skyldighet att upprätta en anmälan om det kan misstänkas att ett brott som omfattas av allmänt åtal har begåtts.

En åklagarledd förundersökning gällande misstanke om försök till kontakt med barn i sexuellt syfte inleddes.

Inget brott

Polisen har tidigare varit mycket förtegen om utredningen, men säger nu att den lagts ned.

– Vi har hållit förhör med personen, som nekat till brott, och vi har också undersökt personens mobil och datorer. Åklagaren har utifrån detta kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl för åtal.

På frågan ”varför” svarar Carlsson:

– Eftersom det under utredningen har visat sig personen chattade med en vuxen person som utgav sig för att vara ett barn har det inte funnits någon fara för brottets fullbordande.

Om personen vid andra tillfällen har sökt eller haft kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte har polisen också utrett.

– Det var ett av målen med utredningen, att se om det fanns gärningar som kunde vara brottsliga. Men vi har inte hittat några sådana.

Nytt fall

I förra veckan avslöjades en Skövdepolitiker på samma sätt som personen på Skövdeskolan. Politikern avsade sig direkt alla politiska uppdrag. Om även detta fallet kommer att leda till en polisutredning är oklart.

– Ingen anmälan är ännu upprättad.

Sparkad skolanställd misstänkt för grooming – utredning pågårSkolanställd får sparken – sökte kontakt med barn i sexuellt syfte

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrottBrott, lag och rättFörhörSkövdeTomas Carlsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.